Laat je verassen in Gelderland/Achterhoek – Oost-Nederland (www.achterhoek.nl en www.holland.com/oostnederland)

écrit par VandenHende
le 08/07/2009
luchtfoto arnhem

Wie van natuurschoon houdt, bruisende steden en schilderachtige dorpjes, kan niet voorbij aan het oosten van Nederland.
Afwisselende landschappen, culturele bijzonderheden, avontuurlijke routes: Oost-Nederland biedt veel mogelijkheden om een korte vakantie door te brengen. Tussen het Rivierenland in het zuiden en de Kop van Overijssel is er veel te beleven. Iedere toeristische regio heeft er zijn eigen charme. En dat alles op slechts een paar uur autorijden van België.

Stadswandelingen

U kunt de oude binnensteden met hun smalle straatjes, eeuwenoude kerken, kapitale koopmanshuizen, pittoreske hofjes, imposante stadspoorten en statige markten het best te voet verkennen. Dit kan zowel zelfstandig als onder begeleiding van een gids. Bij de VVV’s in de betreffende plaatsen zijn informatieve stadswandelingen te koop. Veel van de namen ter plaatse roepen direct de herinnering op aan de levendige handel van weleer: Houtmarkt, Turfmarkt, Groenmarkt en Wijnmarkt. Máár laat u niet misleiden: op de Zaadmarkt werd geen zaad verhandeld maar… zout.

Fietsroutes

Ook voor fietsers zijn de Hanzesteden en hun omgeving een inspirerende omgeving. Volgens velen is de IJssel zelfs de mooiste rivier van Nederland. Het volledig vlakke fietsgebied tussen de zeven Hanzesteden langs de rivier is al even zo mooi en afwisselend. Er zijn diverse fietsroutes verkrijgbaar waarmee u zich door het Gelderse en Overijsselse Hanzestedengebied verplaatst. In de routes zijn uitgebreide beschrijvingen opgenomen van de bezienswaardigheden onderweg. Voor de echte doortrappers is er bovendien de LF3 Hanzeroute, een 135 kilometer lange bewegwijzerde route die u langs de IJssel van Kampen naar het Duitse Emmerich brengt.

Traditionele gerechten

De Hanzesteden gunnen u ook graag een blik in hun keukens. In tal van restaurants in de zeven Hanzesteden langs de IJssel (herkenbaar aan een speciaal Hanzestedenschildje) mogen fijnproevers en lekkerbekken zich uitgebreid tegoed doen aan traditionele gerechten uit de Hanzetijd. Het betreft (h)eerlijke gerechten, gebaseerd op de regionale producten die werden verhandeld gedurende de bloeitijd van het Hanzeverbond.

De Achterhoek is Nederland in een notendop.

Dit onverwachte stukje Nederland is steeds weer anders. Het kleinschalige en vriendelijke karakter maken van de streek een ideale plek om op verhaal te komen. Karakteristieke boerderijen en majestueuze kastelen geven aan dit coulisselandschap een passende omlijsting.
De Achterhoek kent geen grote steden, maar juist verspreid liggende dorpen. Daartussen bevindt zich een afwisselend landschap met houtwallen, bosgebieden en met beken doorkruiste weilanden. Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, en ‘boekenstad’ Bredevoort passen helemaal in dat beeld.
Op tal van punten in de Achterhoek zijn zogenaamde Toeristische Overstappunten ingericht. Vanaf deze punten kunt u vanuit de auto, bus of trein eenvoudig overstappen op fiets- en wandelroutes. De fijnproevers onder u moeten in het najaar absoluut eens komen wild eten. Elk jaar van half oktober tot eind december staan de overheerlijke wildgerechten bovenaan de menukaart. Een dertigtal specialiteitenrestaurants heet u in deze periode van harte welkom.
Langs de Achterhoekse antiekstraat, die langs de Oude IJssel van Doesburg via Doetinchem naar Gendringen loopt, heeft zich een groot aantal antiquairs gevestigd. En ook in De Graafschap, ofwel de omgeving van Zutphen en Lochem, bevinden zich veel antiekhandelaren die zich richten op de particuliere markt.

De Hanzestad Zutphen

Bij de samenvloeiing van de IJssel en de Berkel ontstond ongeveer 1000 jaar geleden de gemeente Zutphen. Er zijn fundamenten van een grafelijk hof gevonden en bewijzen van vroege bewoning. De vesting Zutphen was vroeger goed te verdedigen en had een gunstige handelspositie. Daardoor groeide Zutphen snel. Rond 1194 kreeg Zutphen stadsrechten en in de veertiende eeuw werd de stad ommuurd. Nog steeds zijn er delen van de stadsmuur, de waterpoort en de muurtorens te vinden.
Sinds mensenheugenis is de gemeente Zutphen een Hanzestad geweest. In de zeventiende en achttiende eeuw werd Zutphen versterkt door een ring van bolwerken en wallen. Na de Tweede Wereldoorlog is er bij de wederopbouw van Zutphen gedacht aan de honderden fraaie monumenten die de stad rijk is. Jaarlijks bezoeken een miljoen toeristen de oude Hanzestad aan de IJssel. Na de Tweede Wereldoorlog nam het inwonertal toe en tot in de jaren tachtig blijft Zutphen kampen met een gebrek aan ruimte. In 1989 komt hieraan een eind en Zutphen breidt zich uit tot ruim 2500 hectare. Deze gebiedsuitbreiding geeft Zutphen een nieuwe woonwijk: Leesten. Hier worden honderden nieuwe woningen gebouwd.
Bronkhorst de kleinste stad van Nederland
De naam Bronkhorst werd omstreeks het jaar 1000 voor het eerst vermeld toen een nazaat van Bruncharus, de eerste graaf van Hameland een nederzetting met deze naam zou hebben gesticht. Sinds 1482 bezit Bronkhorst stadsrechten.
Het stadje is planmatig opgezet aan de voet van het kasteel van de heren van Bronckhorst. Tot de voornaamste bewaard gebleven oudheden behoren de kapel en een paar huizen met trapgevels, alsmede enige woningen met houtwerk in de buitenmuren. Het kasteel, stadsmuren en de stads- grachten zijn verdwenen.

Een stukje Frankrijk in de Achterhoek.

Vroeger kwam een goede wijn per definitie uit Frankrijk en dan met name uit de bordeaux, de bourgogne of loirestreek. Andere gebieden of andere landen telden niet mee. Noordelijker gelegen al helemaal niet, omdat de druivenrassen daar sowieso niet wilden groeien. Te weinig zon, te veel wind en de temperatuur bleef te laag.
Sinds een aantal jaren is door de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken het tij gekeerd. Wijnbouw is nu ook in Nederland mogelijk. Vroeger alleen op uiterst beschutte plaatsen – tegenwoordig op grotere schaal. De vruchtbare bodem van de Achterhoek blijkt bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven! Menig Achterhoekse boer heeft dan ook het roer omgegooid en zich de kunst van het wijnmaken eigen gemaakt. In veel gevallen mede dankzij de inhuur van (buitenlandse) expertise.
Anno 2008 wordt er in de Achterhoek op een klein twintigtal wijngaarden kwaliteitswijn gemaakt. De opbrengst per hectare was de eerste jaren nog uiterst beperkt, maar nu de wijnstokken inmiddels een aantal jaren in de grond staan, neemt de productie toe. Anno 2008 worden vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd die goed hun weg naar de consument weten te vinden. En, ze worden met tal van onderscheidingen gewaardeerd (www.achterhoeksewijnen.nl en www.wijndomeinbesselinkschans.nl).

Liberation Route
www.liberationroute.com

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.
De operatie is slechts deels geslaagd, Arnhem kon door de geallieerden niet worden behouden, maar Nijmegen werd bevrijd. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, Operation Veritable. Deze operatie was de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers waren de deelnemers in de onberekenbare oorlogsroulette die draaide om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk werd de vrijheid herwonnen.

Liberation Route Arnhem Nijmegen

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op 23 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden via het tabblad downloads . Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen. De mp3-spelers zijn te huur bij VVV NL Shop Arnhem, VVV NL Shop Nijmegen / Nijmeegs Uitburo, Airborne Museum ‘Hartenstein’ en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
Op één van de mooiste locaties van Nederland, tussen de heuvels en bossen van Groesbeek, ligt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (www.bevrijdingsmuseum.nl). In dit museum - gelegen in de nabijheid van Arnhem, Nijmegen en de Duitse grens - is het verleden tot leven gebracht. Typische jaren ‘40 geuren, diorama’s, originele filmbeelden, toespraken en muziek nemen u mee naar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Enkele interessante hotels voor uw overnachting:
Zutphen: Edenhotel (www.edenhotelzutphen.com)
Winterswijk (wijnroute): Hotel Stad Munster (www.hotelstadmunster.nl).

  • luchtfoto arnhem
  • bevrijdingsmuseum
  • het stadje bronkhorst
  • brug te nijmegen
  • de stad zutphen
  • gelderland fietsenland
  • typische brug in gelderland
Portrait de VandenHende
Van den Hende"