Restaurant Gullaume in Brugge, een culinair hoogtepunt

écrit par VandenHende
le 27/04/2010
de gevel

In het hart van een der charmantste steden ter wereld nestelde zich in een rustig straatje een gezegend restaurant, niet ver van een der zenuwcentra van de stad, ’t Zand met z’n befaamde Concertgebouw.

INRICHTING
Een verrukkelijk wit huis, met de puntgevel die zo typisch is voor de 15e eeuw en met slechts een kleine bovenverdieping in het midden. De voorgevel heeft drie vensters met bloembakken. Gaan we door de eerbiedwaardige deur met de gebogen bovendorpel, dan komen we in een intieme eetzaal, warm van sfeer en comfortabel. Het goed gepoetste parket valt ons op, evenals de witte muren waar de moderne schilderijen zich tegen aftekenen. Voor een lange leren bank staan tafels en stoelen. De tafels zijn zwart gelakt en gedekt in smetteloos wit. De grote servetten doen denken aan de jurken van de communicantjes die Georges Rodenbach bezingt. Een stralend servies en sober maar origineel bestek completeren het genoegen voor de kenner, die nu een goede maaltijd verwacht. Bij een open haard in een salon kan hij trouwens het aperitief gebruiken of straks de koffie.
Tegen de wand van het vertrek dat op de straat uitkijkt, lezen we de veelzeggende woorden van de baas, Wim Vansteelant :

"Gelugzigheid is een grote zonde,
maar wanneer U ze hier bedrijft,
wordt ze U tweemaal vergeven"

ZAAKVOERDER EN CHEF-KOK : WIM VANSTEELANT
Hij is afkomstig uit Roeselare waar hij in 1965 geboren werd, en hij heeft zich in dit huis in Brugge geïnstalleerd in het jaar 2000. Zijn opleiding kreeg hij op de koksschool Ter Duinen in Koksijde.
Na deze studie legde hij een voorbeeldig parcours af: ‘Sint-Hubert’ in Blankenberge, ‘Hostellerie Kemmelberg’ in Kemmel, ‘Belfort’ in Veurne, ‘Le Pavillon de Sévigny’ in Vichy en na terugkeer in zijn vaderland opnieuw ‘Hostellerie Kemmelberg’, waar hij dan twee jaar blijft alvorens naar het ‘Kasteel Edelweiss’ te gaan.
In Knokke wacht ‘Bruegel’ op hem, voordat hij de nabije grens overgaat om in de Nederlandse badplaats Cadzand te gaan werken. Gedurende zes jaar is hij daarna opnieuw in Knokke, en wel in ‘Esmeralda’. Waarop een jaar in ‘Jean-Jan’ in Brugge volgt, in welke stad hij tenslotte in 2000 ‘Guillaume’ opent.
Talrijke stamklanten komen graag genieten van een menu, met inbegrip van wijnen, dat zich onderscheidt door voordurende fantasie. Het wordt opgediend door TOM HOLDERDEKE, die in de zaal garant staat voor een zeer professionele maar tevens vriendelijke bediening.
Zoals gewoonlijk bij de ‘Ontdekkingen voor Fijnproevers’, is een kopie van de menukaart met een lijst van de geselecteerde wijnen bij dit dossier gevoegd, evenals een routebeschrijving.

PRAKTISCHE GEGEVENS :
Restaurant "GUILLAUME"
Korte Lane 20
8000 Brugge
Tel. 050-344 605 - GSM 0479-218 663
info@guillaume2000.be
www.guillaume2000.be
Gesloten op maandag en dinsdag
Terras aan de achterzijde (25 couverts)
Open haard
Honden toegelaten
Makkelijke toegang voor minder validen
Groepen tot 40 couverts
Lunch op Zondag, enkel op afspraak : 48€

  • de gevel
  • het salon
  • de zaal
Portrait de VandenHende
Van den Hende"