Tentoonstelling "Ensor ontmaskerd", van 07.10.2010 tot 13.02.2011, ING Cultuurcentrum, Koningsplein 6 te 1000 Brussel

écrit par VandenHende
le 05/10/2010
James Ensor De oestereetster, 1882, doek 207 x 105 ©

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Belgische kunstenaar James Ensor slaan ING België, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) de handen in elkaar om een nieuw licht te werpen op het werk van de Oostendse schilder. In Ensor ontmaskerd worden tekeningen en schilderijen met elkaar geconfronteerd, om zo de denkwereld van de eigenzinnige kunstenaar en het ontstaansproces van zijn meesterwerken te verduidelijken.
Aan de basis van de tentoonstelling ligt een selectie van de internationaal gerenommeerde Ensorcollectie van het KMSKA. De tentoonstelling in het ING Cultuurcentrum wordt aangevuld met een 30-tal schilderijen en tekeningen van publieke en private bruikleengevers uit binnen- en buitenland. In totaal worden een 60-tal schilderijen, 140 tekeningen en een groot aantal documenten samengebracht.
Ensor ontmaskerd gunt de bezoeker een blik in het atelier van de kunstenaar en verschaft een inzicht in zijn denkwereld en artistieke evolutie aan de hand van drie centrale thema’s. Vooreerst toont de tentoonstelling aan dat Ensor een van de belangrijkste Europese realistische schilders van de 19de eeuw was. Aan de hand van tekeningen, studies, stillevens, portretten en moderne genretaferelen wordt getoond hoe Ensor zich met historische voorbeelden en tijdgenoten wilde meten. Verder zoomt de tentoonstelling in op het meest originele en vernieuwende deel van Ensors werk: de bekende groteske voorstellingen en maskertaferelen.
De tentoonstelling bevat enkele zelden getoonde schatten: tekeningen, lichtgevoelige en kwetsbare objecten die meestal veilig opgeborgen blijven in de laden van een prentenkabinet. Deze tekeningen nemen de bezoeker mee naar de nagenoeg onbekende werkplaats van de kunstenaar, het atelier op de zolderkamer in Oostende. Vaak vormen deze tekeningen de sleutel tot Ensors bekende werken.
In het kader van Ensor ontmaskerd gaf ING België aan Gemsel producties uit Brussel opdracht een korte film te maken over de tekeningen en hun relatie tot de schilderijen van Ensor. Daarnaast toont ING eveneens de productie van een nieuwe documentaire gemaakt door Gemsel Productions (Brussel) en Abacaris films (Parijs): “Les Ensortileges de James Ensor ”, een 60-minuten durende film over het werk van James Ensor.
Herwig Todts, wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en eminent Ensorkenner is curator van de tentoonstelling.
Complementair aan de Ensortentoonstelling in het ING Cultuurcentrum op het Koningsplein toont het Paleis voor Schone Kunsten in de wandelgangen rond de Henry Le Bœuf-concertzaal een ander gezicht van de kunstenaar met Ensor, componist en schrijver, een buitengewone verzameling handschriften, publicaties, documenten en foto’s die de rijkdom en veelzijdigheid van de kleurrijke kunstenaar aantoont.
De verzameling van het KMSKA
KMSKA kocht in 1902 voor het eerst een schilderij van Ensor. Honderd jaar later is de collectie met niet minder dan 37 schilderijen, meer dan 500 tekeningen, en honderden documenten uitgegroeid tot de belangrijkste Ensorverzameling ter wereld.
Het museum beschikt over het grootste aantal Ensorschilderijen en -tekeningen, waaronder een aantal topstukken zoals De Oestereetster, Adam en Eva uit het paradijs verjaagd, Geraamten twisten om een gehangene, De verbazing van het masker Wouse, Pest boven, pest onder, pest overal en de welbekende maskercompositie, De intrige.
De verzameling is niet alleen van uitzonderlijke kwaliteit, maar biedt bovendien ook een compleet overzicht van zijn oeuvre: vrijwel alle technische, stilistische en iconografische aspecten van Ensors kunst zijn erin vertegenwoordigd.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Ensor ontmaskerd
Adres: ING Cultuurcentrum, Koningsplein 6, 1000 Brussel
Data: 07.10.2010 > 13.02.2011
Openingsuren: Alle dagen van 10u tot 18u. Woensdag nocturne tot 21u.
Open op feestdagen, 25 december 2010 en 1 januari 2011 inbegrepen.
Tickets: Ticket on Line op www.ing.be/art
Ensor, componist en schrijver
Adres: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Data: 07.10.2010 > 23.01.2011
Openingsuren: Van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18u. Donderdag nocturne tot 21u.
Tickets: Vrije toegang

  • James Ensor De oestereetster, 1882, doek 207 x 105 ©
  • James Ensor De intrige, 1890, doek 90 x 150 ©
Portrait de VandenHende
Van den Hende"