West-Bohemen, een stukje romantiek en 19de eeuwse wellness op slechts 750km van België

écrit par VandenHende
le 17/08/2010
karlovy vary

Op minder dan 800 km van Belgiël ligt een nog ongerept natuurgebied met een eeuwenlange traditie op gebied van Wellness en Spa : West Bohemen met de steden Karlovy Vary (Carlsbad) en Marianska Lazne (Marienbad)
Deze provincie biedt een grote variatie aan bezienswaardigheden. De natuur varieert van uitgestrekte vlakten en heuvellandschap tot hooggebergte. West Bohemen heeft vele natuurlijke bronnen en wordt van oudsher bezocht door patiënten die er een kuur ondergaan. In het gebied bevinden zich 12 bronnen met helende werking. Mariánské Lázne (Marienbad) wordt bezocht door mensen met ziekten van de luchtwegen en urologische aandoeningen. Karlovy Vary (Carlsbad) helpt mensen met darmproblemen. In andere kuuroorden heeft het water effect op gynaecologische ziekten en hartaandoeningen, of helpt het kinderen met klachten van de luchtwegen. Andere ten slotte verlichten gewrichtsklachten.
Karlovy Vary (Carlsbad).
De grootste concentratie van kuuroorden bevindt zich in Karlovy Vary (56.000 inwoners, 130 km van Praag). Karlovy Vary dank zijn naam aan Karel IV. De legende gaat dat hij tijdens een jachtpartij de bronnen heeft ontdekt.
Aan de rand van de stad mondt de rivier Teplá uit in de Ohře. In het centrum van de stad, langs de rivier Teplá (dit betekent “warm” in het Tsjechisch), bevinden zich de meeste kuurcentra. In de 18e en 19e eeuw logeerden aanzienlijke groten van Europa hier.
Plaquettes in de stad herinneren ons aan bezoeken van onder andere tsaar Peter de Grote, Maria Theresia van Oostenrijk, Goethe, Beethoven, Tolstoj en zelfs Karl Marx. De grootste bron is die in de Vřídlo colonnade, hier spuit elke dag zo een 2 miljoen liter water van 72 ºC de lucht in. Aan de andere kant van de colonnade staat de oude kasteeltoren uit 1608, die in plaats is gekomen van het jachtslot dat er ooit door Karel IV was neergezet.
Eén van de specialiteiten van Karlovy Vary is de Becherovka, een subtiele kruidenbitter, dus niets te maken met de waterbronnen. In 1807 startte Josef Becher, een lokale apotheker met de productie van een maaglikeur van eigen brouwsel. Tot op heden wordt deze Becherovka nog steeds gemaakt volgens hetzelfde, geheimgehouden recept. De ingrediënten zijn een 20-tal kruiden en specerijen komende zowel uit exotische oorden als uit de streek van Karlovy Vary. Deze dertiende “heilende bron” is zeer in trek zowel voor de souvenirjagers als voor zijn nog steeds heilende werking.
Mariánské Lázně (Marienbad)
In het mooie heuvelachtige en beboste rivierdal van de Tepla ligt Mariánské Lázně (15.000 inwoners), het vroegere Marienbad. De meeste kuuroorden van deze plaats liggen verspreid over de hellingen tussen de bossen.
Vooral in de 19e en het begin van de 20e eeuw was Mariánské Lázně erg geliefd onder de Europese elite, waaronder Chopin, koning Edward VII en keizer Franz Joseph. De schitterende smeedijzeren Kolonáda aan het eind van de Hlavni třida (de hoofdstraat), is het centrum van de kuren. Hier komen ’s ochtends (van 6:00 tot 12:00) en ’s middags (van 16:00 tot 18:00) kuurgasten om het heilzame zoute water uit de drie bronnen te tappen, probeer het gerust zelf ook, het water is goed voor de nieren, lever en maag. In het huis waar Goethe in 1823 woonde, bevindt zich een museum over de geschiedenis van het kuurbad, de geologie van de regio en de bronnen.

Het kasteel Becov en het reliekschrijn van Saint Maur.
Halverwege Karlovy Vary en Mariánské Lázně ligt het plaatsje Teplu en het kasteel Beçov. Dit zeer grote in gotische stijl opgetrokken kasteel is voornamelijk bekend voor het reliekschrijn van Saint Maur, schrijn met een Belgische achtergrondgeschiedenis. Dit schrijn in pure romaanse stijl is na tien jaar restauratie voor het publiek terug zichtbaar. Het is afkomstig uit België en dateert van begin dertiende eeuw. Het werd in de jaren 30 naar Polen overgebracht door de vorige eigenaars, de familie Beaufort-Spontin..Het werd slechts teruggevonden tijdens opgravingen eind van de twintigste eeuw.
Voor praktische informatie zie: www.czechtourism.com, www.marienbab.cz, www.karlovy-vary.cz

  • karlovy vary
  • marienbad
  • hotel pupp
  • reliekschrijn saint maur
  • becherovska
  • becherovska
Portrait de VandenHende
Van den Hende"