ACTIEVE VAKANTIES IN DE MOOISTE NATUUR

écrit par VandenHende
le 06/07/2011
achill island

Wie houdt van schitterende landschappen reist naar Ierland. Het groene eiland is al langer bekend om zijn natuurschoon, een adembenemend decor voor wie graag rondtoert met de wagen of actief wil genieten, te voet of met de fiets. Het Ierse landschap is onaangetast en de inspirerende omgeving bezorgt elke bezoeker een onvergetelijke vakantie.

Spectaculaire kust
Ierland heeft een kustlijn van 1448 kilometer en is in het westen omringd door de Atlantische Oceaan en in het oosten door de Ierse Zee. De kust is zeer afwisselend, soms wild met torenhoge rotsklippen, soms lieflijk met rustige baaien en uitnodigende zandstranden. Reizend langs de Ierse kust doorkruis je sfeervolle vissersdorpen en je kunt er overnachten in typische hotels, cottages en bed & breakfast.
Hoogtepunten tijdens elke reis langs de kust zijn de Cliffs of Moher langs de westkust en de magnifieke Giants Causeway in Noord Ierland waar je eindeloos kunt kijken naar het spel van de golven die breken op de machtige basalt zuilen, het resultaat van oude vulkanische activiteit. Deze site is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed en de niet te missen Causeway Coastal Route wordt als één van de mooiste zeven reiswegen van de wereld beschouwd.
(http://www.discoverireland.com/be-nl/about-ireland/nature/?WT.mc_id=be_e...).

Eilanden
Ierland is niet alleen een eiland op zich maar is ook rijk aan tientallen kleinere eilanden die elk een wereldje op zich vormen. Het zijn oases van rust waar soms hooguit enkele honderden of zelfs tientallen mensen wonen, waar de natuur super mooi is, het moderne leven met de drukte en stress ver weg en waar je de meest rustige vakantie beleeft die je maar kunt indenken.
Deze afgelegen plaatsen zijn makkelijk bereikbaar en ook al liggen ze soms ver van de bewoonde wereld, tocht vind je er makkelijk gepaste accommodatie. Er is bijvoorbeeld Achill Island dat je via een brug kunt bereiken en natuurlijk reis je ook naar de prachtige Aran Islands, hooguit 20 minuten varen met de ferry. (http://www.islandsofireland.com).

Merengebied
Ierland is bezaaid met kleine en grote meren. Op de oever van die meren vind je tal van leuke vakantieplaatsen die niet alleen interessant zijn omwille van het natuurschoon maar ook aangewezen als uitvalsbasis voor excursies. Het merengebied Fermanagh in Noord Ierland is zo’n topbestemming met in het centrum Lough Erne dat je als een paradijs kunt omschrijven, voor zij die houden van mooie landschappen, voor zij die actief willen genieten, varen, vissen, wandelen, fietsen. Het is tevens de regio van waaruit je zoveel mooie plekken kunt bezoeken – kastelen, landhuizen, schilderachtige dorpen – en waar de bezoeker alles vindt naar wens, zoals Bed & Breakfast, moderne hotels, rivierboten, materiaal verhuur en zelfs je eigen eiland! Er zijn tours met helikopter, een 18 hole golfbaan en er is ook het luxueuze vijfsterren Loch Erne Resort.
(http://ezineireland.com/may11/site/3.html).

Buitensport
Dat je Ierland, met zijn buitengewoon natuurschoon, ook op een actieve manier kunt verkennen ligt voor de hand. Ierland is met stip de wandelbestemming van Europa en in eender welke Ierse streek is er een netwerk van duidelijke bewegwijzerde paden, wandelroutes voor jong en oud, klein en groot. Er zijn korte wandelingen, makkelijke en uitdagende routes, lange afstandspaden voor meerdaagse tochten. Ook klimmen behoort tot de mogelijkheden want Ierland telt 14 toppen die tot 1000 meter hoogte reiken. Iedere klimpartij wordt beloond met een magnifiek panorama. Tijdens de zomer zijn er in Ierland ook Wandelfestivals, ondermeer in Mourne (24-26 juni, www.mournewalking.co.uk ), in Burren (23-25 september, www.burrenpeakswalkingfestival.com ) en in Wicklow (28 tot 31 oktober, www.walkinghikingireland.com ).
http://www.discoverireland.com/be-nl/ireland-things-to-see-and-do/activi...
Een reis over de Ierse waterwegen is zeker weggelegd voor zij die houden van absolute rust. Ierland kun je bereizen over rivieren, meren en kanalen en van op het water genieten van het prachtige landschap dat aan je voorbij glijdt. Af en toe ga je aan wal, voor het bezoek aan een leuk dorp, een streekmarkt, een historisch stadje, waarna je ontspannen verder reist over rustige waters. De River Shannon Waterway is een absolute topper voor dit soort vakanties.
(http://www.discoverireland.com/be-nl/ireland-things-to-see-and-do/activi...).
Elke fietser droomt van een fietsreis in Ierland. De wegen zijn rustig en veilig, er zijn veel verkeersvrije fietspaden, het landschappelijk decor verandert voortdurend, het is nooit te lastig en met wat geluk fiets je met de wind in de rug. Zelfs zonder dat is een fietsreis door Ierland onvergetelijk, alleen reeds omdat je langs de route zoveel vriendelijke mensen ontmoet.
Er is een dicht netwerk van fietsroutes met honderden fietsknooppunten, ideaal om een fietsroute naar eigen wensen samen te stellen. Voor de fietsers zijn er overal in het land fietsvriendelijke logiesmogelijkheden.
(http://www.discoverireland.com/be-nl/ireland-things-to-see-and-do/activi...).

Praktische info: Tourism Ireland
Louizalaan 66 - 1050 Brussel
T 02/275 01 71
e-mail : info.be@tourismireland.com
Website: www.discoverireland.com, officiële site van Tourism Ireland

Reportage geschreven door Lydia Bauwens

  • achill island
  • walking festival
  • walking
Portrait de VandenHende
Van den Hende"