Een daguitstap die één van onze beste bieren linkt aan een gastronomisch diner in restaurant Eykerhof

écrit par VandenHende
le 23/11/2011
duvel

Wat dacht je van een gastronomische uitstap ten noorden van Brussel - een rondleiding door de brouwerij Moortgat en lekker eten in restaurant Eyckerhof in Hingene-BornemPuurs.

"Ssst.... hier rijpt den Duvel"
Wie heeft op de oude autostrade (A12) van Brussel naar Antwerpen de slogan "Ssst.... hier rijpt den Duvel" niet opgemerkt. Een beetje verder aan de verkeerslichten linksaf ligt de brouwerij Moortgat, de bakermat van « den duvel ».
Duvel is een Belgisch blond speciaalbier. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.
Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt.
Tot 1926 kwam dit bier op de markt onder de naam Victory Ale, naar de Engelse ales. De originele Duvel was een donker bier. In 1967 gooide men het roer om en werd het recept aangepast. De eerste "zware blonde" werd op de markt gebracht en kreeg meteen een nieuw tulpvormig glas. Zowel het bier als het glas werden een trendsetter einde jaren zestig, begin jaren zeventig. Het glas werd een icoon en een verzamelobject.
Duvel wordt met niet bijzonder veel meer gerst gebrouwen dan een gewone pils maar voor de hergisting op fles wordt nog suiker en gist toegevoegd. Daardoor behoudt het bier de helderheid van een pils maar verkrijgt het een aanzienlijk hoger alcoholgehalte. Het unieke karakter van een Duvel wordt enerzijds verkregen door het recept maar ook door de gebruikte giststammen. De unieke giststam van Duvel kent zijn oorsprong in Schotland.
Tegenover de brouwerij is een café waar een groot bord staat met de tekst: "Hier spreekt men van den Duvel geen kwaad"
De brouwerij is te bezoeken in groep. Enkelingen kunnen zich aan een groep toevoegen. Gelieve eerst contact te nemen met de brouwerij om de mogelijkheden te onderzoeken. Degustatie is mogelijk in de Duvel shop.
Brouwerij Moortgat, Pastoor Somerslaan 28 2870, België. Tel: 03 860 94 00

Restaurant Eyckerhof
De meermaals gelauwerde chef Ferdy Debecker (Grand Prix International Auguste Escoffier en bronzen Bocuse 1999) staat hier aan het fornuis van deze fraaie landelijke fermette waar hij zeldzaam heerlijke gerechten klaarstoomt. Prachtig met bomen afgezoomd terras en hemelse wijnkaart. In restaurantgids Gault Millau 2011 haalde het Eyckerhof 16/20. Niet verwonderlijk want het restaurant heeft ook al jarenlang een ster in de Guide Michelin. Origineel is ook het aperitief van het huis: verwijzend naar de nabijgelen brouwerij kan je er een cocktail nuttigen op basis van cava en Duvel. Qua gerechten kunnen we U de St. Jacobsoesters (twee bereidingen) , en de reerug met kweepeer, uitjes, beukenzwam en rode vruchten crumble aanbevelen.
Telefoon: 03.889.07.18 Fax: 03.889.94.05
Spuistraat 21
2880 Bornem – Hingene
info@eyckerhof.be - www.eyckerhof.be
Sluiting : Zaterdag middag - Zondag avond - Maandag

  • duvel
  • eyckerhof
  • ferdy Debecker
  • de zaal
  • het terras
  • duvel
  • duvel
  • duvel
  • duvel
Portrait de VandenHende
Van den Hende"