Jan Fabre, Kerkmeester De Nieuwe Kerk 2012 in Amsterdam van 31 augustus tot 30 september

écrit par VandenHende
le 26/08/2012
jan fabre

Dit jaar is Belgisch kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) de Kerkmeester van De Nieuwe Kerk Amsterdam. Van 31 augustus tot en met 30 september krijgt hij carte blanche in de kerk. Jan Fabre staat internationaal bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn tijd, die niet onder één noemer te vangen is. Hij heeft zich de afgelopen 30 jaar geprofileerd als beeldend kunstenaar, theatermaker en schrijver. Welk medium hij ook hanteert, steeds verlegt hij grenzen. Hij kiest voor de kerk een ensemble van werken: films, live voorstellingen en een sculptuur die niet eerder werden getoond in Nederland. De werken zijn doordrongen van de symboliek van de metamorfose, de natuurlijke cyclus van leven, dood en wedergeboorte.

Jan Fabre:
De Nieuwe Kerk spreekt tot mijn verbeelding. Het is Amsterdams bekendste en drukst bezochte kerk. Het is de kerk waar het staatshoofd de eed van trouw zweert, waar prinsen en prinsessen trouwen. Het is ook het grootse pantheon voor zeehelden, met talrijke grafzerken, onder andere van admiraal Michiel de Ruyter, die ik beschouw als een verre voorvader van de krijger van de schoonheid. Kerken hebben voor mij altijd als denkmodel gefungeerd. Het zijn spirituele plaatsen waar het leven simultaan wordt gecelebreerd en uit handen gegeven, in de verwachting van een andere dimensie. Mijn kunst is doordrongen van de metamorfose, een worsteling met en aanvaarding van het gegeven van de dood. De dood niet als eindpunt, maar als overgang naar een nieuw bestaan. In mijn concept voor De Nieuwe Kerk laat ik me ook inspireren door het orgel met kast van Jacob van Campen, beschilderd door Jan Gerritsz. van Bronckhorst.

Preparatio Mortis, 2005–2010 (live voorstelling, 60 min.)
Fabres intrigerende solovoorstelling Preparatio Mortis zal 9 keer worden opgevoerd, begeleid door live orgelmuziek. De voorstelling is gewijd aan het lichaam, aan transformatie en utopie. Fabre doet dit op zijn eigen typische manier, door de taboes van de hedendaagse samenleving aan te pakken: in dit geval de dood, die door onze maatschappij weggemoffeld wordt.
In Preparatio Mortis stelt Fabre in de eerste plaats het leven centraal. Data voorstellingen: 31 augustus, 1, 2, 7, 8, 9, 21, 22, 23 september 20.30 uur.

Openingstijden en prijzen Kerkmeester
Openingstijden De Nieuwe Kerk
Dagelijks van 10 - 17 uur
De Kerkmeester is geopend van 31 augustus tot en met 30 september 2012
Toegangsprijzen Kerkmeester 2011
Volwassenen: € 10
CJP, Stadspas en groepen > 15 personen: € 8
Amsterdam City Card, kinderen t/m 15 jaar, museumkaart en Vrienden van De Nieuwe Kerk: gratis
Bezoekadres
De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam
+31 (0)20 638 69 09
www.nieuwekerk.nl
www.facebook.com/nieuwekerk
mail@nieuwekerk.nl
Bereikbaarheid
5 minuten van Centraal Station
Tram 1, 2, 4, 5, 9, 16, 24, 25
Parkeren
de Bijenkorf (Dam); Nieuwezijds Kolk; Centraal Station
www.parkeren.amsterdam.nl

  • jan fabre
  • prepario mortis
  • prepario mortis
  • thalys
  • thalys
Portrait de VandenHende
Van den Hende"