TENTOONSTELLING ‘GOLDEN SIXTIES’ IN LUIK

écrit par VandenHende
le 26/06/2012
de affiche

Na het succes van de tentoonstelling ‘SOS PLANET’ in 2010-2011 vindt in het nieuwe station Guillemins in Luik, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava, vanaf 16 juni 2012 opnieuw een uitzonderlijke tentoonstelling plaats met fantastische decors, in het verlengde van de mythische tentoonstelling ‘Ik was 20 in 45’ die 750.000 bezoekers lokte in 1994/95.
Een bijzonder goede reden om een bezoek te plannen aan het ultramoderne HST-station en aan de vurige stad, die zich ook aan het voorbereiden is op de start van de Ronde van Frankrijk op 30 juni 2012.

De jaren ’60 vormden een belangrijk keerpunt in de 20ste eeuw en brachten een omwenteling teweeg in onze wereld. Op alle continenten ontstond een tijdperk van overvloed, activiteit en dynamiek, wat zich vertaalde in een grondige gedragswijziging van de mensen. Tijdens de Golden Sixties waaide een revolutionaire nieuwe wind door de sectoren van de economie, de cultuur en de politiek.

De bekende figuren en de belangrijke momenten worden geïllustreerd in de grootste tentoonstelling ooit georganiseerd rond de jaren ’60.
DE NASA OP DE MAAN – JIMI HENDRIX EN WOODSTOCK – MAO EN ZIJN RODE BOEKJE –MARY QUANT EN HAAR MINIROK – DE DROOM VAN MARTIN LUTHER KING – DE REVOLUTIE VAN CHE GUEVARA – MEI ’68 ZET FRANKRIJK OP STELTEN – PAUS JOHANNES XXII SCHUDT DE KERK WAKKER – DE EXPLOTEN VAN EDDY MERCKX – DE MOORD OP JOHN KENNEDY - BRIGITTE BARDOT

De tentoonstelling bestaat uit een parcours van een kilometer lang langs levensechte decors:
U kunt uit het raam hangen van de boekenopslagplaats in Dallas, vanwaar Lee Harvey Oswald op president Kennedy schoot, u kan achter de barricades van Parijs in mei ’68 gaan staan en Neil Armstrong vergezellen, wanneer hij als eerste mens een stap op de maan zet. U zal denken dat u op het terras van Senequier in Saint-Tropez zit en in het atelier van Andy Warhol in New York. U kunt door de gang van het Hotel du Globe van ‘La Grande Vadrouille’ stappen.

De jaren ‘60 … vertellen een boeiend verhaal!
De politieke revolutie: de wereldpolitiek wordt overhoop gehaald, net als de krachtverhouding tussen landen, gemeenschappen en sociale klassen door opmerkelijke revoluties (de verdeling van Duitsland, de Zesdaagse Oorlog, de Vietnamoorlog, de Praagse lente, de oorlog in Algerije, de dekolonisering in Afrika, de onlusten in Noord-Ierland, de grote stakingen van ’60 in België.
De revolutie in de zeden en de cultuur maakt komaf met de traditionele waarden, de achterlijke moraal en de artistieke conventies van een starre en conformistische wereld: de contraceptie, gelijkheid tussen man en vrouw, de hippierevolutie, de tijd van de yéyé’s, Popart en popmuziek,...
De technologische en economische revolutie brengt de consumptiemaatschappij op gang voor een nieuwe generatie die gretig de vruchten plukt van de groei. De opkomst van de televisie en de film voor het grote publiek. Beroepssportmensen...

Symbolische werken:
Meer dan 300 originele voorwerpen illustreren de vele aspecten van dit gouden decennium:
Een stuk van de Berlijnse muur, manuscripten van president Kennedy, een hippiebusje van Volkswagen, een rood boekje van Mao, de Harvey Davidson van BB, de gele trui van Eddy Merckx, het gouden pistool van James Bond, de volledige serie van Marilyn Monroe, gitaren van Jimi Hendrix en John Lennon, …
Een opzet dat het comfort van de bezoeker beoogt:
- een enorme tv-wand over 360°,
- muzikale ondersteuning in alle ruimtes,
- een filmzaal met cultfilms uit de jaren ’60,
- teksten en audiogidsen in 4 talen (FR – NL –DE –EN),
- gratis downloadbare pedagogische dossiers,
- catalogus van de tentoonstelling in magazinevorm,
- B-dagtriptickets voor groepen.
DEZE TENTOONSTELLING ZAL U GEGARANDEERD BOEIEN, OF U DIE PERIODE NU ZELF BELEEFD HEBT OF NIET. U ZULT NIET ONTGOOCHELD ZIJN!
Praktische informatie

Openingsdagen en –uren
Datums: 16 juni 2012 > 28 april 2013.
Elke dag open van 10 u tot 19 u. (Ticketverkoop tot 17.30 u). Gesloten op 24, 25 en 31 december 2012 en op 1 januari 2013.
Nocturne elke 1ste vrijdag van de maand tot 22 u. (Ticketverkoop gesloten om 20.30 u)
Tarieven
• Volwassene: 11,00 € •
7 tot 18 jaar: 8,00 €
• Senior (+60 jaar) 10,00 €
• Groepen (min.15 pers.): 8,00 € (na reservering: 04/224.49.38 vanaf 4 juni)
• 0 tot 6 jaar: gratis
B-Dagtrip Ga er met de trein heen! TARIEF B-DAGTRIP (trein + ingang) – Verkrijgbaar in alle NMBS-stations B-Dagtrip groepen voor de forfaitaire prijs van 13 € Na reservering op tel. +32(0)2 / 528 28 28
www.expo-goldensixties.be

  • de affiche
Portrait de VandenHende
Van den Hende"