Luik, een stad met een sfeer en zeer veel cultuur

écrit par VandenHende
le 02/07/2013
winkelstraat

Als grootste stad van Wallonië bezit Luik talloze te ontdekken rijkdommen. De Maas die de stad van zuid naar noord doorkruist, de steile, beboste heuvels die haar omringen en haar opvallende reliëf die veel originele perspectieven opleveren, en haar typische wijken verlenen de stad Luik bijzonder veel charme. Cultureel heeft de stad een te weinig gekend aanbod en daar zullen we het over hebben in dit artikel.
Alle bezienswaardigheden liggen in het oude stadsgedeelte of errond.

La Cité, zoals die genoemd wordt, is de oudste van de drie stadsbuurten van Luik en ligt binnen de
middeleeuwse omwalling tussen de Maas en de voet van de ‘Coteaux’ (hellingen) van
de Citadel: het paleis van de Prins-Bisschoppen, het stadhuis, “la place du Marché’
(marktplein) en het Perron, het symbool van de gemeentelijke vrijheden, de oude
straten, de smalle steegjes, de trappen, de knappe gevels van de patriciërswoningen,
de opmerkelijke uithangborden aan de huizen van ambachtslieden of handelaars…

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

Le Grand Curtius
Dit gloednieuwe museumcomplex voor kunst en geschiedenis groepeert
gerestaureerde gebouwen en prestigieuze collecties in een opmerkelijke scenografie
en is een plek met fraaie binnenkoeren (www.grandcurtiusliege.be).
Belangrijkste thema’s die er worden aangesproken: Grand Curtius, algemene ontdekking van de collecties, de archeologische collecties, de middeleeuwen en de Renaissance in Luik, de afdeling Glaswerk, de afdeling wapens.
Museum voor Schone Kunsten
Op een honderdtal meter van Le Grand Cortius kan je het BAL bezoeken (Museum voor Schone Kunsten van Luik). In een speciaal ontworpen modern gebouw biedt het museum een overzicht van de artistieke creaties (beeldhouw- en schilderkunst) in het Franstalige gedeelte van het huidige België sinds de Renaissance. De Luikse artiesten hebben uiteraard een streepje voor, zonder evenwel een monopolypositie in te nemen. De chronologische indeling laat een gemakkelijk en didactisch parcours toe, dat een collectie van uitzonderlijke rijkdom van de 16de eeuw tot vandaag doorloopt. Niet te missen is de zaal waar een aantal prachtige schilderijen zijn ondergebracht van moderne schilders uit de eerste helft van de 20ste eeuw (Picasso, Ensor, Delvaux, Evenepoel, enz).

Het Archeoforum
Het Archeoforum Luik is als een reis naar de oorsprong van de stad. Sporen uit de prehistorie, muren van een Gallo-Romeinse villa, overblijfselen van religieuze middeleeuwse gebouwen, waaronder ook de vele resten van de gotische kathedraal. Het Archeoforum van Luik is de ideale manier om kennis te maken met het ontstaan en de bloei van de binnenstad aan de hand van 9000 jaar geschiedenis. De locatie van het Archeoforum is enorm uniek, namelijk op de funderingen van de voormalige kathedraal van Luik.

De Opera
Officieel heet dit prachtige toneelgebouw de 'Opera Royal de Wallonie', maar bij de lokalen is de opera gewoon bekend als l'Opera. Op weekdagen is het prachtige pand vrij betreedbaar, je kunt er dan terecht voor een kop koffie en uiteraard kun je het programma eens inzien en direct kaarten bestellen, want nog altijd is dit een groot toneel dat de bewoners van heel Wallonië bedient. Je vindt er een breed scala aan performances, van klassiek tot modern. Het bouwwerk is ontworpen door Auguste Duckers, die het in neoclassicistische stijl met een colonnade uit marmer voltrok.

Prins bisschoppelijk paleis
Het oorspronkelijke prins bisschoppelijk paleis in Luik dateert van het jaar 1000, waarin Notger hier de eerste residentie van de Prinsbisschoppen realiseert. Hiervan is helaas niets overgebleven. Het paleis wordt namelijk verschillende malen platgebrand en in de periode 1524 tot 1548 herbouwd. In de 18e eeuw wordt het volledig gerestaureerd en krijgt het een nieuwe gevel. In de 19e eeuw wordt de neogotische vleugel van de Notger-plaats gebouwd. Het paleis bestaat uit twee aaneensluitende binnenplaatsen uit de 17 en 18e eeuw. Vandaag de dag huist het justitiepaleis in het gebouw evenals een zetel van de provinciale regering

Le Perron
Le Perron is het bekendste monument in Luik, heropgebouwd op het einde van de 17e eeuw door Jean Del Cour. Het stenen gebouw is zeker niet het mooiste monument van Luik, maar heeft wel een enorme historische betekenis voor de bevolking van Luik. Vandaag de dag is dit het symbool van vrijheid van de stad. Het monumentale pand wordt verheven door een groepje van drie gratiën, die een dennenappel gekroond met een kruis dragen. Iedere inwoner van Luik kent Le Perron, weet waar het zich bevind en begrijpt waar Le Perron voor staat.

Gastronomie
Naast de vele Luiks/Waalse specialiteiten kan je Luik niet verlaten zonder La maison du Pékèt te hebben bezocht. This is the place to be. . Je vindt de bar achter het stadhuis in het historische centrum van de mooie stad. Het pand bestaat uit prachtige oude gebouwen en er wordt zelfs gezegd dat je via een put in het midden van de zaak het riviertje Légia kan zien. Maison du Pékèt trekt veel studenten, maar ook na het werk brengt men een bezoekje aan de bar. De specialiteit is de Pékèt Flambé, geflambeerde graanjenever. Je brandende jenever drink je vervolgens op met behulp van een rietje. Geniet van de Pékèt Flambé en vele andere dingen bij La Maison du Pékèt, waar je tot zonsopkomst welkom bent!

Transport.
Luik is vlug en gemakkelijk te bereiken per spoor. Het ligt op de HST lijn van Brussel naar Keulen. En een bezoek aan het Station Guillemins is een aanrader voor iedereen. Het werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en werd in 2009 ingehuldigd. Het is een echte kathedraal van glas en staal. Dit monumentale, organische, luchtige, transparante station hertekent het stadsbeeld en werpt zich op als symbool voor de stadsvernieuwing. Het station ligt op ongeveer 2 kilometer ten zuidwesten van de binnenstad. Station Liège-Guillemins is vervaardigd uit staal, glas en wit beton en levert door de golfbeweging en knappe constructie een schitterend aanzicht op. De koepel in het dak staat op de monumentenlijst en is maar liefst 200 meter lang en 35 meter hoog. Een hoogstandje dat zeker de moeite van het bekijken waard is.

Praktische info: Dienst voor toerisme van de stad Luik, Féronstrée 92 - 4000 Luik
Tel +32 (0)4 2219221
Office.tourisme@ liege.be
www.liege.be/tourisme

  • winkelstraat
  • standbeeld georges simenon
  • prins bisschoppelijk paleis
  • marktplein
  • het perron
  • la maison du peket
  • sint barthelemy
  • grand curtius
  • station guillemins
  • grand curtius
  • opera
  • grand curtius
Portrait de VandenHende
Van den Hende"