Henri Le Sidaner, Eerste retrospectief in Europa. Étaples, Le Touquet-Paris-Plage, Cambrai, Dunkerque

écrit par VandenHende
le 19/03/2014
la place de bruxelles

Na Japan (Museum of Modern Art, Saitama, in 2011-2012), viert Europa een van zijn grootste vergeten artiesten: Henri Le Sidaner (1862-1939). Na een halte in Laren (Nederland) in het Singer Museum, zullen er bijna 200 werken van de kunstenaar aan het publiek worden tentoongesteld ter gelegenheid van het eerste grote retrospectief van de Franse kunstenaar. Deze tentoonstellingen zullen kunnen genieten van buitengewone bruikleningen, uit voornamelijk particuliere collecties en prestigieuze musea zoals het Musée d’Orsay, het Musée Marmottan Monet, het Groeninge Museum in Brugge, enzovoort. De verschillende aspecten van het werk van de kunstenaar zullen verdeeld worden onder de vier locaties, om een rijk retrospectief voor te stellen van het talrijke werk van Henri Le Sidaner.

Het museum van Cambrai (van 15 maart tot 8 juni 2014)
Het Maison Départementale du Port d’Étaples (van 21 maart tot 22 juni 2014)
Het museum van Touquet-Paris-Plage (van 5 april tot 28 september 2014)
Het Musée des Beaux-arts de Dunkerque (van 17 mei tot 28 september 2014)

Met de woorden van de voorzitter Dominique Dupilet, neemt het Departement Pas-De-Calais deel aan dit bijzondere evenement: “De tentoonstelling Le Sidaner is een project dat kadert in een reeks culturele evenementen die door het departement werden georganiseerd teneinde schilders, die in onze contreien de aandacht trokken, bekendheid te geven. Deze tentoonstellingen kondigen bovendien de ontwikkeling aan van het toekomstige departementale museum van Port d’Etaples, waarvan de opening voorzien is voor 2015. Een museum dat eveneens bijdraagt aan de uitstraling van Pas-de-Calais, evenals het Louvre in Lens, het kasteel van Hardelot of het digitaal planetarium van de Coupole d’Helfaut.”

Henri Le Sidaner (1862-1939)
De kunstenaar experimenteert met de grote artistieke bewegingen van zijn tijdgenoten en verwerpt ze even snel. Hij geeft zijn opleiding aan de École des Beaux-Arts in het atelier van Alexandre Cabanel op en kiest voor de praktijk van het landschap om een meer persoonlijke stijl te ontwikkelen. Vanaf 1882 verdeelt Henri Le Sidaner zijn tijd tussen Étaples-sur-Mer en Parijs. Hij is in de ban van de locatie en op zoek naar open ruimtes en maakt van de vissershaven zijn zomeratelier. Vanaf 1891 breidt hij zijn studiereizen naar het buitenland uit met Brussel. Hij reist vaak naar Nederland, België en Italië en verblijft in vele steden in het buitenland en in Frankrijk. Deze reizen zijn voor hem een ware inspiratiebron; ze beïnvloeden de keuze van zijn onderwerpen en vormen zijn artistieke persoonlijkheid. Zijn werk wordt rijker door zijn ontmoetingen en de vriendschappen die hij sluit met andere artiesten, zoals onder meer Auguste Rodin, Henri Martin, Ernest Laurent, Henri Duhem, Eugène Chigot of Claude Monet.

Vier tentoonstellingen voor een bijzonder retrospectief
Dit retrospectief is voor het publiek dé gelegenheid om verschillende aspecten van het werk van de kunstenaar te ontdekken. Het Musée de Cambrai zal de huiselijke thema’s in zijn werk als volwassene aankaarten; het Maison Départementale du Port d’Etaples zal de studiereizen van de schilder tussen 1892 en 1925 presenteren; Het Musée du Touquet-Paris-Plage zal zijn presentatie opbouwen rond de artistieke vriendschappen van de schilder en de invloed ervan; het Musée des Beaux-Arts de Dunkerque zal de leerjaren tentoonstellen, die het begin van de productie van de kunstenaar voorstellen.
Wetenschappelijk curatoren: Yann Farinaux-Le Sidaner en Michèle Moyne Charlet
Algemeen curatoren: Michèle Moyne-Charlet en Véronique Andrault

  • la place de bruxelles
  • la tasse de thé
  • petite porte de trianon
  • voilier
  • vue de la digue
Portrait de VandenHende
Van den Hende"