KASTEEL VAN CHIMAY ONTHULT PROGRAMMA VOOR HET SEIZOEN 2014 – KUNSTENAAR KOEN VANMECHELEN OPENT MET NIEUW LEVEN.

écrit par VandenHende
le 04/04/2014
het kasteel

Op 21 maart begon het Kasteel van Chimay aan zijn tweede toeristische seizoen sinds de grote renovatie. Vorig jaar werd alvast succesvol afgesloten met een bezoekersaantal van maar liefst 17.653 (concerten en private gala’s niet meegerekend). Bij de start van dit nieuwe seizoen, verwelkomt het Kasteel internationaal gerenommeerd kunstenaar Koen Vanmechelen. Deze conceptuele kunstenaar zal in Chimay zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) aan de bezoekers voorstellen.
Een uniek artistiek-wetenschappelijk project waarin hij verschillende kippenrassen kruist om zo tot een echte kosmopolitische kip te komen, als symbool voor globale diversiteit en hybriditeit.In La Maison des Artistes zal de nieuwste generatie binnen dit CCP geboren worden. De ondertussen 18de generatie werd alvast tot La Génération Noble gedoopt, naar analogie met de titel van de tentoonstelling. Deze “adellijke generatie” zal het resultaat zijn van een kruising van de Mechelse Styrian (CCP17) met een ras diens naam voorlopig nog geheim gehouden wordt maar dat perfect past binnen de geschiedenis van het Rijksvorstendom van Chimay.
Ook in het kasteel zelf kunnen de bezoekers verschillende kunstwerken van Vanmechelen ontdekken, waaronder de Mechelse Fayoumi. Deze monumentale marmeren haan, die tijdens de Biënnale van Venetië in 2011 werd geëxposeerd, zal de Portrettenzaal sieren. Hoogtepunt is ongetwijfeld de voorstelling die tijdens de persconferentie op 1 april in het Slottheater werd opgevoerd. Mens en dier, beeld en tekst worden door de kunstenaar in een eclectische performance samengebracht.

Het Kasteel opent dit seizoen ook zijn deuren voor gravin Amélie d’Arschot, een getalenteerde Franstalige spreekster, die momenteel werkt aan een nieuw onderwerp: Pierre-Pol de Riquet, prince des Deux-Mers. De datums van haar voordrachten, die in Brussel en in Parijs zullen plaatsvinden, zijn binnenkort te vinden op de website van het Kasteel van Chimay.

Vervolgens wordt dit jaar een selectie van oorkonden uitgaande van de 21 verschillende Rijksvorsten die elkaar sinds 1486 ononderbroken in Chimay hebben opgevolgd, voor het eerst bijeengebracht. Voor deze taak is vorig jaar een conservator benoemd die sindsdien het archief en de kasteelbibliotheek inventariseert, als aanzet voor de toekomstige publicatie van een Charterboek.

Tot slot worden zowel de historische inhoud van de website als het interactief bezoekersparcours grondig herzien. Het digitaal bedrijf de pinxi heeft speciaal voor dit nieuwe seizoen een exclusieve “tijdlijn” ontworpen.

Voor meer informatie over bezoekuren, prijzen en dergelijke, ga naar : www.chateaudechimay.be

 • het kasteel
 • het theater
 • de prins en de princes van Chimay
 • salle des portrets
 • génération noble
 • génération noble
 • het kasteel
 • bezoek met i-pad
 • doek koen vanmechelen
 • génération noble
 • koen vanmechelen
 • haan tentoongesteld op biënale venetië
Portrait de VandenHende
Van den Hende"