MEER VAKANTIEPLEZIER IN GAMBIA DOOR DUURZAME AANPAK

écrit par VandenHende
le 14/04/2014
abuko nature reserve

In Gambia, het mooiste kleine land van Afrika, kiezen de toeristische autoriteiten voor een eco-vriendelijke ontplooiing van de toeristische sector. Dat zorgt voor meer vakantieplezier, nu en in de toekomst.
Langs de Atlantische kust van Gambia word je niet geconfronteerd met gigantische hotelcomplexen zoals in Zuid-Europa. In Gambia kiest men voor een gecontroleerde groei van toerisme met respect voor natuur, milieu, cultureel erfgoed en tradities. Daarenboven gebeurt de toeristische ontwikkeling, inclusief het opstarten van nieuwe projecten, in overleg met de lokale bevolking.

Een vakantie in Gambia is niet alleen heerlijk omwille van de resorts aan de tropische kust maar ook door het schitterende binnenland waar de natuur wordt beschermd in grote nationale parken. De reizigers kunnen logeren in eco-lodges, comfortabele, kleinschalige hotels waar je als het ware één bent met de natuur. Een verblijf in volgende groene accommodaties is een onvergetelijke ervaring: Sandele Eco Retreat in Kartong, Footsteps Eco-Lodge in Gunjur, Bintang Bolong Lodge aan de rivier Bintang, Tumani Tenda Eco Tourism Camp, Fara Kunku Lodge ten zuiden van Tujereng en Boboi Beach Lodge. Al deze verblijfplaatsen zijn tevens uitvalsbasissen voor excursies door het tropische woud en door de mangrovebossen, voor boottochten op de Gambia-rivier, voor een kennismaking met de unieke fauna en flora van Gambia.

Alles in het teken van duurzaamheid
De natuur en de authenticiteit beschermen voor de toekomst en voor de komende generaties, dat is de hoeksteen van het duurzame beleid in Gambia. Daarom is er een nauwe samenwerking tussen het Ministerie van Toerisme en het departement Parks & Wildlife. Een van de resultaten is dat er bij de bouw van nieuwe eco-resorts rekening wordt gehouden met duurzame materialen en duurzame energievoorziening maar zonder dat de kwaliteit en het comfort van het logement moeten inboeten. Ook de participatie van de lokale bevolking is belangrijk en het toerisme moet de ontwikkeling van de lokale gemeenschap ten goede komen zoals in het Sandele Eco Retreat (www.sandele.com) waar 70 % van het personeel uit de lokale gemeenschap komt.
Door het opstarten van kleinschalige projecten wordt de ecologische voetafdruk beperkt zoals in Footsteps Eco-Lodge. Er worden lokale producten verwerkt en het water wordt verwarmd met zonenergie (http://footstepsinthegambia.com/)
Door de duurzame aanpak en vooral door de kleinschaligheid kan de toerist genieten van het dorpsgevoel en kennismaken met de vele etnische groepen in Gambia. Dat geeft de vakantie een extra kleur en aantrekkingskracht zoals in de Tumani Tenda Eco Lodge (www.tumanitenda.co.uk).
De duurzame ontwikkeling van het toerisme in Gambia wordt internationaal gewaardeerd en gehonoreerd. Het aantal bezoekers stijgt en verschillende hotels mochten reeds een award ontvangen voor hun inspanningen op het terrein van duurzame uitbating. Het keurmerk Travelife, ondersteund door de Vereniging van Belgische Reisorganisatoren ABTO, werd reeds toegekend aan Kombo Beach Hotel (www.kombobeachhotel.gm), Footsteps Eco-Lodge (http://footstepsinthegambia.com/) en het Lemon Creek Hotel Resort (www.lemoncreek.net).

Het mooiste kleine land van Afrika
Gambia, met als hoofdstad Banjul, ligt aan de westkust van Afrika, op beide oevers van de Gambia-rivier en helemaal omsloten door buurland Senegal. Gambia bekoort met prachtige stranden, grote natuurparken en veel couleur locale. Het is een voordelige en veilige reisbestemming, op iets minder dan zes uur vliegen van Brussel en met een tijdsverschil van slechts -2u in de zomer en -1u in de winter. Gambia is een unieke Afrikaanse ervaring.

Info: www.visitthegambia.gm

  • abuko nature reserve
  • albreda wharf
  • gambia sundown
  • makasutu
  • makasutu
  • national bird of gambia
  • cycling
  • sandale
Portrait de VandenHende
Van den Hende"