Op de grens van Henegouwen en Namen het grootste toeristische merencomplex van België - Les Lacs de l’Eau d’Heure

écrit par VandenHende
le 03/05/2014
luchtfoto van de meren

L’Eau d’Heure was in vroegere eeuwen een rivier die na een regenbui van zelfs maar één uur buiten zijn oevers trad en de ganse regio onder water zette. Dit gegeven lag aan de basis van de bouw van een stuwdam waardoor het merengebied is ontstaan, het grootste van België, met een oppervlakte van 600 hectare. De randgebieden, bossen en weiden, zijn 1200 hectare groot. De omtrek van de meren bedraagt 80 km, meer dan de lengte van de ganse Belgische kust.
In dit gebied heeft zich vrij snel een toeristische activiteit ontwikkeld en vanaf 1994 is gestart met de ontplooiing van een toeristische site, een toeristisch product van eerste rang: Les Lacs de l’Eau d’Heure of Het Land van de Meren.
Het vakantiegebied ligt op de grens van de provincies Namen en Henegouwen, op het grondgebied van de gemeenten Cerfontaine en Froidchapelle, in de vierhoek die gevormd wordt door de plaatsen Beaumont, Philippeville, Couvin en Chimay.
Met de wagen is het vakantiegebied gemakkelijk bereikbaar via Bergen en de N40 of via Charleroi en de N5/E420.
Bij aankomst of tijdens het verblijf kunnen de vakantiegangers het onthaal bezoeken (centre d’accueil de la Plate Taille). Men vindt er informatie over Lacs de l’Eau d’Heure en informatie van de regionale toeristische diensten. Het onthaal is het gans jaar open, 7/7 dagen.
Hieronder geven U de diverse overnachtingsmogelijkheden, een lijst van sportaccommodaties, recreatieve voorzieningen, restaurants, winkels en bars.

Sporten in de vrije natuur

Fietsen en wandelen
Het Land van de Meren heeft een netwerk van circa 100 kilometer wandel- en fietspaden, routes waarlangs je de beschermde en gediversifieerde natuur van de regio ontdekt. Het zijn eenvoudige landelijke paden (routes vanaf 2km) maar ook de Grande Randonnée 125 en bepaalde verharde trajecten van het RAVeL- netwerk (Réseau Autonome de Voies Lentes, www.ravel.wallonie.be). Je kan er ook fietsen en mountainbikes huren.

Jet-ski
Initiatiecursussen in de jet-ski club, in een speciaal daarvoor beschermde zone.

Duiken
Duikclub aan Lac de la Platte Taille. Duiken tot 40 meter diepte en onderwater parcours.

Spin Cablepark en waterski
Zin om kennis te maken met waterski, wakeboard, kneeboard en wakeskate aan een kabel van 680 meter? Het kan, sinds 2011, met de eerste Belgische waterskilift op Lac de Féronval die als enige ter wereld volledig functioneert op zonenergie.
De Waterski club Eau d’Heure Nautique bestaat 20 jaar en organiseert talloze activiteiten: initiatiestages, nationale en internationale competities.

Zeilen
Er is een zeilclub aan Lac de la Plate Taille, met een van het grootste aantal leden in België. Er zijn zeilmonitoren en er worden stages georganiseerd, ook voor beginners. Er zijn ook talloze internationale zeilregatta’s.

Vissen
Uiteraard is Les Lacs de l’Eau d’Heure ook een vissersparadijs, zowel voor vissen vanop de oever als op de meren.

Gravity Park
Voor zij die gepassioneerd zijn door de luchtvaart is er op tien minuten van Lacs de l’Eau d’Heure een site waar je allerlei vlieganimaties kunt beleven en zelfs een luchtdoop met helikopter kunt maken of duo valschermspringen.

Recreatiemogelijkheden voor jong en oud

Bezoek aan de stuwdam van La Plate Taille
Het is mogelijk om de grootste stuwdam van België te bezoeken, ook het interieur, het hart van de stuwdam dat via een reeks galerijen wordt bereikt. In de watercentrale staan vier machtige turbinepompen met een capaciteit van 400 m3 per seconde. Het uitzicht vanop de Belvedère van de barrage is indrukwekkend.

Het Aquacentrum
Het is de grootste attractie in Les Lacs de l’Eau d’Heure met ruim 140.000 bezoekers per jaar. Met een zwembad met allerlei voorzieningen om te ontspannen en te spelen, voor groot en klein, met een tobogan van 60 meter, allerlei ludieke installaties, waterkanonnen, massagebaden, een kinderbad een ligweide met uitzicht op het meer, met buitenbar, een koffieruimte en een squashveld die uitkijken op het zwembad, zwemcompetities en aqua gym, Xperience Diving, voor volwassenen, kinderen vanaf 8 jaar en voor personen met lichamelijke beperkingen, onder meer als gevolg van een ongeval. Xperience Diving opereert met het label Disabled Divers International DDI.

Natura Parc
Een ‘wandel- en klimparcours’ door de bomen, dat is Natura Parc met zijn negen verschillende trajecten op een hoogte van 5 tot 25 meter. Een super leuke recreatiemogelijkheid voor families met kinderen, ook voor de kleinsten vanaf 3 jaar op een veilige 50 cm van de grond. Voor de ouderen is sensatie verzekerd op de spectaculaire ‘spider jump’, ‘spiderman’ en het unieke death ride parcours.

Crocodile Rouge
‘Crocodile Rouge’ is een amfibie bus waarin 40 mensen kunnen plaatsnemen en waarmee tochten worden gemaakt op en rond Lac de la Plate Taille. Er bestaan wereldwijd slechts 9 van dit type voertuigen.

Aqua Golf
Is een heel bijzondere, tevens super leuke activiteit. Je moet je golfballetje slaan naar vijftien verschillende vlottende eilandjes op Lac de la Plate Taille. Is dit een manier om je golfspel te perfectioneren of vooral om heel veel plezier te maken?

Laser Game
Een krokodillenkoning bestrijden, in 2D en 3D, individueel of in groepjes van max. 12 personen, in gangen en over bruggen, in een doolhof van 250 m2. Dat kun je beleven in de duistere wereld van de stuwdam van Lac de la Plate Taille!

Espace Fun
Geen merengebied zonder zandstrand, ook niet in Les Lacs de l’Eau d’Heure met zijn mooi fijn zandstrand en helder fris water om in te zwemmen of te stoeien. Vanaf het strand zijn er mogelijkheden voor kajak, windsurf, zeilen en ‘stand up paddel, indien gewenst met een ervaren monitor.
Relais de Falemprise
Een plek om heerlijk te ontspannen, een speelplein aan de rand van het strand met waterfietsen, trampolines, klimrekken, tobogans en minigolf. Kinderen zullen er zich rot amuseren, in het Mini Jones Park, op het hindernissenparcours, in de doolhof, bij het eendjes vissen en de 360° botsauto’s.

Logies

In Les Lacs de l’Eau d’Heure zijn er gezellige, comfortabele logiesmogelijkheden. Ze liggen in een rustige, groene omgeving, zijn op een duurzame manier gebouwd, ideaal voor een vakantie in harmonie met de natuur. Landal Village l’Eau d’Heure en Golden Lakes Village zijn twee van de meest recente en comfortabele vakantiedorpen van Wallonië. Ze liggen op de oever van Lac de la Plate Taille en zijn het ganse jaar open. www.goldenlakesvillage.be - www.ardennenvakantievillas.be

Eten en drinken

Geen gebrek aan eet- en drinkgelegenheden in Lacs de l’Eau d’Heure, integendeel, er is voor elk wat wils. Er zijn gastronomische restaurants, eenvoudige eethuizen en plaatsen waar je een snack kunt eten. Voor de lekkerbekken zijn er streekbieren, onder meer La Dame des Lacs in Crocodile Café en in het Aquacentrum. Kinderen zullen beslist genieten van wafels en ijsjes in Les Saveurs du Barrage.

Excursies

Tijdens een vakantie in Het Land van de Meren is verveling nooit aan de orde. Dat komt niet alleen door het gigantisch aanbod van doe-mogelijkheden in het vakantiepark maar ook door de vele excursiemogelijkheden in de omliggende regio.
Er zijn onder andere de reusachtige scheepsliften van Strepy-Thieu die een hoogteverschil van 73 meter overbruggen, de Distilleerderij Biercee in Ragnies, een van de mooiste dorpen van Wallonië, waar likeuren van hoge kwaliteit worden geproduceerd, o.a. Eau de Villée, een premium citroen likeur.
Een bezoek aan Chimay staat uiteraard hoog bovenaan het verlanglijstje om de subtiele aroma’s van het trappistenbier te proeven. Espace Chimay maakt de bezoekers vertrouwd met de geheimen en de geschiedenis van de bieren en kazen. In het kasteel zijn er de ganse zomer tijdelijke tentoonstellingen.
Voor nog meer heerlijke smaken en geuren is er Brasserie des Fagnes waar het ambachtelijke bier ‘Super des Fagnes’ wordt getapt uit een brouwerijkuip van 1000 liter. Je maakt er kennis met een moderne brouwerij en met het werk van de meester-brouwer in een prachtig gerestaureerd decor uit 1858.

Voor meer informatie :
Les Lacs de l’Eau d’Heure ASBL
Onthaal Plate Taille
Route de la Plate Taille, 99
B- 6440 Boussu-lez-Walcourt
Tel. : +32(0)71/50 92 92
Fax : +32(0)71/50 92 93
info@lleh.be
www.lacsdeleaudheure.be
www.facebook.com/lacsdeleaudheure
www.youtube.com/lacsdeleaudheure
www.twitter.com/LacslEaudHeure

 • luchtfoto van de meren
 • luchtfoto van de meren
 • spin cable park
 • falemprise
 • pedalo
 • paddelen
 • fietsen
 • golden lakes village
 • wandelen
 • gravity park
 • wandelpaden
 • crocodile rouge
 • nature parc
 • kayak
 • aquagolf
 • het aquacentrum
 • golden lakes village
 • zeilsurfen
11264 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"