Verblijven in een vakantiewoning met oorlogshistorie in de Ardennen

écrit par VandenHende
le 19/03/2014
chateau de balmoral

Tijdens de Slag om de Ardennen is zwaar gevochten in een groot deel van de Ardennen, onder meer rond Bastogne. Dit Ardennenoffensief, ook bekend als het Von Rundstedt-offensief, was een laatste poging van Hitler om de oorlog aan het westfront naar zijn hand te zetten. Diverse Ardeense vakantiewoningen van Ardennes Relais hebben een link met deze geschiedenis en lenen zich als de ideale uitvalsbasis om het gebied en haar bewogen geschiedenis verder te verkennen.

Precies 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit, de Groote Oorlog die Europa in vuur en vlam zette. En 70 jaar geleden landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

Eerste Wereldoorlog

Bezet kasteel
De luxe vakantiewoning Le Chateau de Balmoral stamt uit de periode 1912-1913. Vlak na de bouw werd het kasteel al bezet door de Duitse generaal Ludendorff, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een prominente rol speelde. Met zijn acht open haarden, een privézwembad, hottub, sauna, bibliotheek en pool- en pokertafel biedt dit kasteel nu een verblijf in luxe (huiscode: BE-4900-27).

Noodwoning
L’Abri au Lierre is een geklasseerde vakantiewoning voor twee personen in het rustige dorpje Porcheresse. Het huis werd als noodwoning gebruikt toen de Duitsers veel schade hadden aangericht in het dorp. Als je de woning binnenstapt, heb je het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Vanaf de vakantiewoning loop je meteen de bossen in en in de buurt liggen de rivieren Lesse en Semois, ideaal voor nog meer vakantiepret (huiscode: BE-6929-04).

Tweede Wereldoorlog

Schooltje bood verzet
Op een half uurtje rijden van Bastogne staat het vroegere schoolgebouw L’Ecole de Jadis in het mooie plaatsje Gouvy. Vanaf begin 1900 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit een lagere school voor jongens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het verzet de school met als gevolg dat de Duitsers het gebouw in 1944 bombardeerden. De huidige eigenaar heeft de oude school gerenoveerd en het schoolse karakter deels weer toegevoegd. De vroegere school is nu te huur als vakantiehuis voor twaalf personen (huiscode: BE-6690-09) en ook als groepswoning voor 22 personen (huiscode: BE-6690-28).

Voormalig Hoofdkwartier van de 101e Airborne Divisie
In de buurt van Bastogne staat een kasteel met een rijk historisch verleden. Er was in vroegere eeuwen een gerechtshof gevestigd en tijdens de Tweede Wereldoorlog had de legendarische Amerikaanse 101ste Airborne Divisie er zijn hoofdkwartier. Tijdens het beleg van Bastogne raakten de Amerikanen omsingeld maar generaal Anthony Mc Auliffe wilde van geen overgave weten. “Nuts” was zijn legendarische antwoord aan de Duitsers en gelukkig werden zijn troepen ontzet door generaal Patton. Het vakantiehuis in het 17e-eeuwse kasteel verwijst met de naam naar de nuts-uitspraak van Mc Auliffe. In de kasteelvleugel tref je nu het luxe groepshuis Nuts Castle (huiscode: BE-6600-39) Voor een kleiner gezelschap tot tien personen huur je Nuts Loft (huiscode: BE-6600-38) en Nuts Cottage (huiscode: BE-6600-24) is geschikt voor zes personen. Het kasteel bevindt zich op een groot domein met eigen park, bos, een vijver, speeltoestellen, jeu-des-boules- en tennisbaan.

Meer informatie op www.ardennes-relais.be

  • chateau de balmoral
  • l'école de jadis verzetschool
Portrait de VandenHende
Van den Hende"