Integrale 03: De avonturen van Nero 1967-1968 door Marc Sleen

écrit par VandenHende
le 21/12/2016
Integrale 03: De avonturen van Nero 1967-1968 door Marc Sleen

In 1965 maakte striptekenaar Marc Sleen met Nero de overstap van de krant Het Volk naar de kranten van de Standaardgroep en werden de albums vanaf dat moment uitgegeven door Standaard Uitgeverij. De avonturen van Nero 1966-1967 brengt een bundeling van verhalen aangevuld met leuke anekdotes die het tijdsbeeld van die periode schetsen.

Marc Sleen
Marc Sleen (°1922 - 1026) is een pseudoniem van Marcel Neels. Sleen groeide in Sint-Niklaas op in een welgesteld gezin en had drie oudere broers. Toen Marc Sleen veertien was, volgde hij zondagse tekenlessen aan de Academie van Sint-Niklaas. In 1938 verhuisde het gezin weer terug naar Gentbrugge. Marc Sleen ging vooral strips maken omwille van het succes van Willy Vandersteen's stripreeks in De Nieuwe Standaard, Suske en Wiske. Alle kranten boden Vandersteen geld om bij hen te komen werken en Sleen zag in dat strips maken beter zou verdienen dan alleen maar karikaturen tekenen. Als pseudoniem draaide hij gewoon zijn achternaam, Neels, om. Op 2 oktober 1947 verscheen voor het eerst de dagelijkse vervolgstrip De avonturen van Detectief van Zwam. De hoofdfiguur was dan nog detective Van Zwam, maar in hetzelfde verhaal dook Nero reeds op. De figuur nam na drie avonturen Van Zwam's hoofdrol over en werd de centrale figuur van de reeks. Nero werd een groot succes in Vlaanderen. De figuren waren antihelden met zeer herkenbare menselijke gebreken en de situaties waren vaak erg absurd en kolderachtig. Marc Sleen verwees ook veel naar de actualiteit en gebruikte zelfs gebeurtenissen die op dat moment in het nieuws waren in zijn scenario's. In 1977 werd Marc Sleen voorzitter van het comité dat de Bronzen Adhemar uitreikt, vernoemd naar de geniale zoon van Nero, Adhemar. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan beloftevol jong Vlaams striptalent. In 1991 kreeg Adhemar een levensgroot standbeeld in Turnhout, de stad waar de prijzen steevast worden uitgedeeld. Sleen zelf werd in 1993 bekroond met een Gouden Adhemar voor zijn ganse carrière.
In 2002, besloot Marc Sleen, nu hij 80 was geworden, een punt te zetten achter de reeks. Het laatste album was Zilveren tranen. Marc Sleen wenste niet dat iemand anders de reeks zou verderzetten. Hij ontving in 2002 uit handen van het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde de Stripvos, een prijs voor personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld. Marc Sleen overleed onlangs in Brussel op 96 jarige leeftijd.

Gebonden
Uitgeverij De Standaard
Aantal bladzijden: 184
ISBN: 9789002261015
€21.99

  • Integrale 03: De avonturen van Nero 1967-1968 door Marc Sleen
717 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"