Twee nieuwigheden in café Delirium te Brussel : Floris Tequila en Delirium Happy Loft

écrit par VandenHende
le 06/10/2009
facade

FLORIS TEQUILA

Mexico is een land dat je wel een museum van de precolumbiaanse kunst mag noemen. Het is ook een verrukkelijk oord met schilderachtige markten en volksfeesten die opgeluisterd worden door de mariachi’s. Kortom, het verdiende langzamerhand echt wel een thuishaven in de Europese hoofdstad te hebben.
Van nu af aan beantwoordt ‘Floris Tequila’ aan deze behoefte, met z’n vierhonderd verschillende merken die door de Mexicaanse regering zijn goedgekeurd, alsook een honderdtal soorten mezcal. Een bar neemt het grootste deel in beslag van een ruimte met een groot balkon waar het restaurant is. Dat is ingericht in de zuiverste Mexicaanse stijl, met buitengewoon originele en zeer artistieke verwijzingen naar de kunst van de Maya’s en de Azteken, naast Spaanse elementen. Natuurlijk moeten we ons niets wijs maken: het zijn slechts reproducties, maar deze scheppen wel een onmiskenbaar exotische sfeer. En we mogen niet vergeten dat een Belgische prinses ooit keizerin van Mexico was. Zij was de dochter van Leopold II en de echtgenoot van Maximiliaan van Oostenrijk, die gefusilleerd werd door de opstandelingen. Onze dichter Robert Goffin heeft op zijn gebruikelijke lyrische wijze over dit land geschreven:
‘Mexico, Mexico! Warme en koortsige aarde waar de Indiaanse goden nog reusachtige piramiden bewonen. De vulkanen bestoken de al te blauwe hemel en de sierra’s en hoogvlakten vormen een ruwe ruggengraat waar de lucht dun wordt en de hangende tuinen aan de ongelooflijke terrassen iedereen verbijsteren.’
Een andere dichter, een Mexicaan ditmaal, Octavio Paz, heeft eens gezegd dat het Mexicaanse volk de kunst van het feestvieren in ere heeft gehouden. Nu, een feest is geen echt feest zonder de dranken van dat land, de tequila en de mezcal.

De tequila wordt in Mexico gedistilleerd uit de blauwe agave die tequilana heet. Om de naam ‘tequila’ te mogen dragen, moet deze drank geproduceerd zijn in de staat Jalisco of in enkele gemeenten van de staten Nayarit, Michoacan, Guanajuato en Tamaulipas. Er bestaan vier types van tequila die officieel erkend zijn: wit, goud, reposado (drie maanden tot een jaar gerijpt) en anejo (langer dan een jaar gerijpt). 15,5 miljoen liter worden jaarlijks in de Europese Unie verbruikt, dus ‘Floris Tequila’ is hier wel op z’n plaats!
Mezcal wordt eveneens van de agave gemaakt, maar niet van de agave tequilana. Deze drank verschilt dan ook van de tequila. De appellatie ontstond in 1995. Op het etiket moet altijd de vermelding ‘Officiële Oorsprong’ staan, alsook de plaats van botteling. Mezcal wordt voornamelijk geproduceerd in de streek Oaxaca en de alcoholgraad dient minstens 38° Gl (Gay-Lussac) te zijn, terwijl dat voor tequila 35° bedraagt. Beide dranken rijpen in eikenhouten vaten. Over het algemeen voegen de producenten van mezcal een worm toe. Deze wormen leven in de agaveplant en onvermijdelijk komen ze in het productieproces terecht. Ze zouden de kwaliteit verbeteren en daarom gaat er achteraf meestal nog een hele worm in de fles. Er worden soms ook wormen bij de fles geleverd, allemaal om de smaak ten goede te komen. Volgens sommigen zorgen ze er ook voor dat de verbruiker rijk en potent wordt!
We raden u aan de kaart in ‘Floris tequila’ te raadplegen, gezien het grote aantal mogelijkheden.

DE MEXICAANSE KEUKEN
De Mexicaanse keuken is een van de meest geraffineerde keukens die bestaan. Met veel fantasie en verfijning maakt ze gebruik van de beste producten en de culinaire tradities van de beschavingen van de Maya’s, de Azteken en de Spanjaarden. Deze gastronomische rijkdom is weinig bekend buiten Mexico. Men dient haar niet te verwarren met de ‘tex mex’-keuken, die voortkomt uit de Mexicaanse fantasie in de Verenigde Staten en aanzienlijk minder verfijnd is. Mexico is het land van het feest vieren en gezelligheid is er geen leeg begrip. De mole poblano staat vaak in het middelpunt. Deze schotel waarvan je de naam zou kunnen vertalen als ‘ragout van Puebla’ is uitgevonden door de nonnen van het klooster in die stad. Er gaan staaltjes van ongeveer alle Mexicaanse specialiteiten in: kalkoen of kip, pepers (chiles), pinda’s, tomaten, chocolade, uien, anijs, kaneel, rozijnen en laten we vooral de gegrilde tortilla niet vergeten. Zoals u weet, vormt deze traditionele maïspannenkoek de basis van de dagelijkse maaltijd. Maar de Mexicanen eten eveneens heel wat bonen van alle maten en kleuren. Ook tomaten worden veel gebruikt, in het bijzonder de kleine, wat bittere, groene tomaatjes die ‘tomatillo’ of ‘tomate verde’ heten.
De recepten met exotische smaken komen nog uit de tijd voordat de Spanjaarden in deze streken kwamen. Zo zijn er zo’n 80 soorten paddenstoelen die verwerkt worden in salades, soepen en taco’s. De meest Mexicaanse daarvan is echter de cuitlacoche. Uit die eeuwenoude traditie komt ook het schapenvlees voort dat gebraden wordt in agave- of bananenbladeren, cactusloten of zelfs gebakken agavewormen. Bij de nagerechten speelt de door de Spanjaarden geïntroduceerde suiker een grote rol, maar de goyave-gelei, de sesamconfituur en het ijs met avocado, bonen of groene maïs zijn dan weer het resultaat van een gelukkig samengaan van de twee culturen.
In ‘Floris Tequila’ bereidt de sympathieke Marie een smakelijke Mexicaanse keuken, met respect voor het subtiele karakter van de lekker pittige schotels.

DELIRIUM HAPPY LOFT

Dit is ook nog een nieuw initiatief van Joël Pécheur. Deze gezellige ruimte op de eerste verdieping van het Delirium Café dient om uitsluitend bieren met een speciaal karakter te serveren. En dat gaat dan van bieren met een agressieve bitterheid tot veel fijnere, naast bieren met minder gebruikelijke, meer uitgekiende smaken of bieren die op een unieke manier gebrouwen worden. Speciale aandacht gaat uit naar een nieuwe ontwikkeling die in Europa niet zo bekend is: de wederopstanding van verscheidene kleine en middelgrote brouwerijen in Amerika. Er zijn zes bieren van het vat: Left Hand, Great Divide, Flying Dog etc. en een gamma van dertig bieren op fles van de brouwerijen Left Hand, Great Divide, Flying Dog, Rogue en Anchor, waaraan in de toekomst ongetwijfeld nog andere zullen worden toegevoegd. De keus is echter nu al uniek voor Europa.

FLORIS TEQUILA
Getrouwheidsgang 2-3
(Ilot Sacré – Beenhouwersstraat)
1000 Brussel
Geopend: 20.00 uur tot 6.00 uur ‘s ochtends

  • facade
  • interieur
  • affiche
Portrait de VandenHende
Van den Hende"