De renovatie van het restaurant Ravenstein te Brussel

écrit par VandenHende
le 18/10/2009
la facade

Prachtig gelegen tegenover de Kunstberg met het Congrespaleis, spiksplinternieuw en ook nog op een boogscheut van het Paleis voor Schone Kunsten, beleeft dit eerbiedwaardige monument een tweede jeugd waarin men langzamerhand niet meer kon geloven.

Een beetje geschiedenis
Alle Brusselaars kennen dit eeuwenoude huis in rode baksteen, tussen het Paleis voor Schone Kunsten en de doodlopende Villa Hormosastraat, waar ooit de dierenschilder Joseph Stevens zijn fluwelen vest aan de dandy/dichter Baudelaire schonk. Iedereen vraagt zich af wat de oorsprong is van dit historische monument. Het zit zo: het zogenaamde Herenhuis Van Cleef-Ravenstein is de laatste adellijke woning uit de Bourgondische tijd die in Brussel bewaard is gebleven. Het werd gebouwd op de plaats van een kasteeltje dat de familie Meldert hier in de 14e eeuw had laten verrijzen op de hoek van de Jodentrap, die de huidige Ravensteinstraat is geworden. Deze verkeersader bestaat in zijn tegenwoordige vorm pas sinds het begin van de vorige eeuw. Vroeger was die veel smaller en maar half zo lang. Het laagste deel ervan bestond uit opeenvolgende trappen. Wie goed oplet, kan er nog sporen van vinden bij het huis waarover we het hier nu juist gaan hebben en dat in 1853 zijn naam aan de straat zou geven. In de 17e eeuw raakte men eraan gewend de straat te noemen naar een herberg die zich hier bevond, Sint-Laurens – een naam die ze behield tot 1853. Het rechter deel van het huis Ravenstein, als men ervoor staat, deed talrijke jaren dienst als restaurant. En nu, in 2009, gaan de fijnproevers er opnieuw aan hun trekken komen en herkrijgt het dus z’n vorige bestemming.

Een ondernemend man
Bepaald een dynamische, ondernemende figuur! DANIEL VERHOEFT (Etterbeek, 30 oktober 1948) behaalde met vlag en wimpel zijn diploma van industrieel ingenieur. Op zijn eenentwintigste begon hij als ondernemer in de bouw, met de nadruk op ontwerpen en renovatie. Na verloop van enkele jaren stond hij aan het hoofd van een onderneming die tweehonderd mensen tewerkstelde. Ze was overal werkzaam in Europa. Behalve in België bouwde Daniel in Zuid-Frankrijk, op Ibiza en in Zwitserland. Zijn eerste ervaring met de horeca dateerde van 1985, toen hij zich associeerde met de groep Blaton, De Pauw & Dupuis voor de uitbating van het ‘Parc Savoy’, dat binnen de kortst mogelijke tijd een Michelinster kreeg. In februari 2002 leerde hij Lucilène kennen, een aantrekkelijke Braziliaanse met wie hij trouwde. Samen openden zij het ‘restaurant-spectacle’ ‘Show Brasil’ op nummer 17 van de Greepstraat. In 2005 verkreeg Daniel Verhoeft een Braziliaanse diplomatieke functie in België. En in 2007 startte hij met ‘Chez Stans’, daarbij zeker profiterend van zijn relaties in de wereld van de kunst en het toneel.
En nu heeft deze ‘ondernemende ondernemer’ niet kunnen weerstaan aan de charme van ‘Ravenstein’, dat hij grondig heeft gerenoveerd met respect voor bepaalde historische bouwresten die tijdens de verbouwing gevonden werden.

Inrichting
In een straat die naar trappen genoemd was, moet u niet verbaasd zijn ook in huis een aantal treden te moeten beklimmen alvorens u in de eerste zaal van het restaurant aankomt. Deze zaal bevindt zich buiten het historische deel van het gebouw. Het is een aangename, lichte ruimte met een hedendaags milieu dat niet vloekt met de traditionele omgeving.
In de oude zaal kunnen we er ons een idee van vormen hoe het er hier uitzag in de Bourgondische tijd. Er is praktisch niets veranderd en men heeft het geheel alleen wat opgefrist. Men zal hier een schilderij van Altenhoven opmerken, dat als bij wonder kon worden aangeschaft tijdens een veiling die enkele dagen voor de opening van het restaurant gehouden werd.

Chef-kok Alain Bohné
Hij werd op 15 maart 1971 in Oostende geboren. Alain Bohné wijdt zich – met een haast religieuze ernst – aan zijn beroep sinds zijn jonge jaren. Op z’n elfde helpt hij al zijn broer, die kok is in een hotel-restaurant in de Ardennen. Dat is het bekende ‘Le Pont Saint-Lambert’ in Vresse-sur-Semois, waar heel wat schilders en schrijvers elkaar ontmoeten. In dit verband zal men zich de faam van een goed adres als ‘Les Glycines’ herinneren. Als hij vijftien is, gaat hij naar de hotelschool van Koksijde, waar hij zal werken onder leiding van Abbé Noterdaeme en René Menu. In 1989 wordt hij gekozen als tweede ‘Jonge Maître d’Hôtel van België’. Omdat hij graag alle aspecten van het vak wil leren kennen, wordt hij in 1991 bij Sopexa ook Meester-Sommelier voor Franse wijnen. Hij begint met een reeks stages, allereerst bij ‘De Bijgaarden’, vervolgens in de ‘Villa Lorraine’ bij Freddy Vandecasserie en Henry Van Ranst. Onder de hoede van Alain Ducasse werkt hij in ‘Louis XV’ in Monaco, alvorens naar ‘De Karmeliet’ in Brugge te gaan en daarna voor zes jaar door Paul Wynants in ‘Comme chez Soi’ in dienst te worden genomen. In 2006 geeft de gids Gault Millau hem de titel ‘Jonge Topchef’, wat tot resultaat heeft dat Jacky Zia van ‘Villa d’Este’ hem in dienst neemt, waar hij het cijfer 15/20 in de Gault Millau en een Bib Gourmand in de Michelin-gids krijgt. Men kan dus concluderen dat Alain Bohné zich gedurende een decennium steeds verder bekwaamd heeft in driesterrenetablissementen. Nu hij achter het fornuis van ‘Ravenstein’ staat, is het zijn bedoeling hier een groot restaurant met kleine prijzen van te maken en de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding te halen.

‘RAVENSTEIN’

Ravensteinstraat 1
1000 Brussel
Tel. en fax: 02-512 77 68
leravenstein@leravenstein.be
www.leravenstein.be
Dagelijks geopend behalve op zondag

Lien vers reportage complet de 30 photos + 5 vidéos

  • la facade
  • le staff
Portrait de VandenHende
Van den Hende"