Le Bistrot du Chef te kortrijk, het nieuw gastronomisch restaurant van Jacques Pélissier

écrit par VandenHende
le 03/11/2009
de gevel

LE BISTRO DU CHEF in Kortrijk
Langs een drukke verkeersader, even buiten het historische centrum van de stad,
zetten de heer en mevrouw Pélissier, na ‘Saint Christophe’ overgedaan te hebben
aan een jonge kok, nu hun gastronomische loopbaan voort, en wel door een bistro te openen.
De sfeer is huiselijk en warm. En de keuken die men eenvoudig heeft willen houden,
blijft toch behoorlijk verfijnd.

Jacques Pélissier : een meester in zijn vak
Toen hij zich in ‘Saint Christophe’ gevestigd had, dat hij trouwens een Michelin-ster bezorgde, had hij een leus bedacht die zijn aard uitstekend weergaf: ‘Een naam, een stijl’. Want iedereen in Kortrijk en zelfs ver daarbuiten kent deze beminnelijke man, die nooit ook maar een enkele van zijn gasten heeft teleurgesteld. Jacques Pélissier, die in 1950 in La Tour-du-Pin tussen Lyon en Grenoble geboren wordt, bezoekt in Grenoble de hotelschool. Hij wenst voor daarna een leerlingentijd van niveau. En die krijgt hij. Eerst werkt hij bij Alain Chapel, vervolgens bij Roger Vergé en in Parijs wordt het Prunier, het beste visrestaurant van de Franse hoofdstad. Zijn loopbaan wordt voortgezet bij de familie Rose van het ‘Château de Groenendael’ en in ‘Carlton’ te Marke. Dat laatste is een sterrenrestaurant, net als ‘Saint-Christophe’ in Wevelgem. De naam van het laatstgenoemde restaurant zal hij overnemen voor zijn eigen etablissement – waarmee hij nu acht jaar geleden begon is. Die belangstelling voor Sint-Christoffel, de beschermheilige van de reizigers, houdt verband met het feit dat hij altijd een medaille van deze heilige draagt, hetgeen volledig past bij zijn liefde voor avontuurlijke reizen. Jacques Pélissier heeft bovendien een ware hartstocht voor trekpaarden. Hij is de gelukkige bezitter van een koets en drie paarden, waarmee hij graag door het Vlaamse land draaft dat hem gastvrij ontvangen heeft. Je ziet hem rijden tot in Poperingen, Damme of Brugge, waarbij hij dan onderweg slaapt in boerderijen. En als echte klusjesman is hij ook graag bezig in zijn tuin. Deze bescheiden man heeft de beste contacten met zijn collega’s en op vrije dagen gaat hij graag bij ze lunchen. Het spreekt vanzelf dat zij op hun beurt bij hem aanlopen.Toen hij het uiteindelijk op een andere manier wilde gaan aanpakken, liet hij zijn oog vallen op een oude patisserie langs de Gentsesteenweg, vrijwel recht tegenover het restaurant van zijn dochter: ‘Kwizien Céline’ (Gentsesteenweg 29 – 8500 Kortrijk – tel. 056-20 05 03).

Ontvangst
Het spreekt vanzelf dat de stamklanten van ‘Saint Christophe’ de heer en mevrouw Pélissier gevolgd hebben naar hun nieuwe adres. En het bevalt hun innig dat ze ook hier weer te maken hebben met de vriendelijke, verwelkomende ontvangst van mevrouw Nicole Van Craeyveldt-Pélissier. Je hoeft maar een blik op deze dame te werpen om te weten dat ze echt liefde voor haar vak heeft.

Inrichting
Zodra men over de drempel is, voelt men zich prettig opgenomen in de sfeer van een burgerhuis. Men ziet keurig gedekte tafels en kleine, comfortabele fauteuils die bekleed zijn met een mauve stof. Voorts ontdekt men geamuseerd een verzameling kurkentrekkers en een collectie tinnen bordjes die aan de wand zijn opgehangen; tenslotte ook nog, als bewijs dat de baas nog kind durft te zijn, de complete reeks van de Asterix-strips. Een discrete verlichting zorgt voor een zekere intimiteit. De achterzaal is extra smaakvol ingericht met veel charmante details. Achter het huis bevindt zich een rookruimte in de open lucht, met aardige banken. Langs de trap die naar de eerste verdieping leidt, worden we geconfronteerd met de volgende zin die op een ruit staat: ‘Achter de vergeten smaken verbergt zich het verlangen naar de recepten van weleer.’

Keuken en kelder
De menu- en wijnkaart, met prijzen, is te raadplegen op de website www.bistroduchef.be. Laten we overigens niet vergeten te vermelden dat de menu’s elke maand veranderen.

" LE BISTRO DU CHEF "
Gentsesteenweg 26
8500 KORTRIJK
Tél : 056/20 19 49
info@kwizienceline.be
Sluitingsdagen: Zondag, Maandag

  • de gevel
  • de heer en mevrouw Pélissier
  • het interieur
Portrait de VandenHende
Van den Hende"