Twee steden met een gerenommeerd historische verleden en een geraffineerde gastronmie.

écrit par VandenHende
le 01/08/2009
Renesse streekprodukten

Twee steden met een gerenommeerd historische verleden en een geraffineerde gastronomie.

Antwerpen:

Antwerpen tweede stad België en een van de grootste havens van de wereld, strekt zich uit op de rechteroever van de Schelde. Contrasterend met zijn rol van economische metropool, bijzonder zichtbaar in de wijk van de diamanthandelaars en rond het centrale station, heeft de oude stad nochtans de charme van de Vlaamse steden kunnen behouden. Dit deel van de stad wordt beheerst door de sierlijke toren van zijn kathedraal. Het is een echt plezier te flaneren in de smalle straten en de rustige pleintjes met zijn huizen met puntgevels en hoge glasramen. Naast het bezoek van de musea, met zijn schat aan kunstwerken en de historische huizen, waarvan het interieur als model stond voor de Vlaamse schilders, zijn er ook de theaters, de grote magazijnen (op de Meir) en de elegante boetiekjes (rond de Schoenmarkt, de Komedieplaats en de Leopoldstraat) en de restaurants, de verschillende markten, de antiquairs en de kunstgalerijen (www.tpa.be en www.visitantwerpen.be).

Antwerpen heeft alle redenen om trots te zijn op zijn rijk historisch verleden met beroemde artiesten zoals Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brueghel. De stad heeft in de loop van de eeuwen een cultureel erfdeel van een uitzonderlijke waarde geaccumuleerd. Zijn musea en zijn kerken zijn echte schatkamers waar aanzienlijke rijkdommen worden ten toon gesteld. En ook nog vandaag kent Antwerpen een fascinerend cultuur- en kunstleven. Een voorbeeld: de wijk van de diamanthandelaars die zich over 10 hectaren uitstrekt. Ondanks de gewapende bewakers die de 2 Diamantbeurzen beschermen, is de sfeer er “gemütlich”. Het Diamantmuseum ligt op een steenworp van de Antwerpse Zoo. Meer dan 80% van de Joodse gemeenschap werkt in de diamantsector. Met hun zwarte hoeden en vlechten, mengen de hassidische en orthodoxe Joden zich in deze wijk met de Europeanen en talrijke Indo-Pakistanen. Een niet te missen ervaring: voor uw ontbijt ontdek de Traiteur Hoffy' s (www.resto.be/hoffy) bekend als het beste kasher restaurant van de stad. Letterlijk betekent "kasher" "geschikt" of "comform", en aangezien deze termijn hoofdzakelijk op gebied van de voeding wordt gebruikt, is hij met de tijd de uitdrukking geworden die een voedingsmiddel "wijdt" en het verbruik ervan aan de Joden toelaat.

Maar de Antwerpenaars, die altijd de reputatie van fijnproevers hebben gehad, willen eveneens graag van de Franse keuken met een Belgische toets proeven. Antwerpen is vooral bekend om zijn handvormige koekjes bij “Philip’s Biscuits” en zijn élixir d’Anvers. In Antwerpen, stad aan het het water, is paling in het groen eveneens een gerenomeerde specialiteit. Om uw culinaire omloop te vervolledigen is het absoluut noodzakelijk om de Vagant (www.devagant.be) aan te doen, een bistro-restaurant, waar u meer dan 200 verschillende jenevers kunnen proeven. Voor de overnachting kunt U terecht bij een aantal luxueuze hotels rond het Stadspark op twee minuten van het centrum. Onder andere het Plaza Hotel (book@plaza.be).

Maar de provincie Antwerpen biedt ook een aantal mooie gemeenten zoals Kasterlee (www.toerisme-kasterlee.be) waar landschappen als weiden en bossen met een rijke fauna harmonisch verweven worden. De zandheuvels en heidelandschappen zijn talrijk aanwezig. U bevind zich in het Netedal, een schilderachtig gebied. Als u een hoog gastronomische plaats zoekt, dan vind U die op het eilandje, aan de boord van de Kleine Nete in Kasterlee.
De spreekwoordelijke gastvrijheid van De Kempen vind U bij de familie Biermans in de Watermolen (www.watermolen.be). De keuken is zeer verfijnd (menu’s vanaf 38€). Tijdens de zomermaanden word U er in de tuin bediend aan de oevers van de Kleine Nete.
Na een uitstekende maaltijd, richting Abdij van Postel. Midden de bossen bevindt zich Postel en zijn indrukwekkende Abdij die al in de twaalfde eeuw werd gesticht door de premonstratenzers. Zij wijdden zich totaal aan de bosbouw.
Teneinde in hun behoeften te voorzien, brouwden zij bier en produceerden zij kaas. Intussen is dit een echte ambachtsindustrie geworden; een bierindustrie die voor de toerist een omweg waard is.

Namen:

Namen is een historische stad aan de samenvloeiing van Maas en Samber en werd onlangs hoofdstad van het Waalse gewest. Zijn voornaamste bezienswaardigheid is zijn citadel, op een beboste heuvel tussen Maas en Samber. U kunt deze bereiken te voet of met de kabelbaan. De oude stad, hoewel door de twee wereldoorlogen beschadigd, bezit nog enkele oude huizen die zich in de straatjes van de oude stad bevinden. Namen is een stad die zich te voet bezoekt; de boorden van de Samber bieden aangename wandelingen langs de gerestaureerde huizen en opslagplaatsen. De stad is zeer geanimeerd, in het bijzonder in de zomer, wanneer de caféterrasjes worden uitgezet en de plezierboten de Pont de France verlaten om ten zuiden van de stad de schilderachtige bocht van de Maas over te steken (www.paysdesvallees.be).

Voor de fijnproevers:
De chocoladefabrikant Galler (www.galler.com) waar de chocoladetradities en de ervaring meer dan één zal verrassen. Een lunch op basis van chocolade is niet te versmaden en bepaalde chocolade met de smaak van thee zijn afkomstig van het beroemde Britse theehuis Twinings (www.twinings.com). Maar behalve Galler, kunt U ook terecht bij "La Table d’Upignac" (www.upignac.be), op de weg naar Eghezée. In Upigny wacht u een luxe ontbijt op basis van foie gras, op alle manieren bereid. Dit alles in een fabelachtig decor en met een service van hoge kwaliteit onder het toeziende oog van José Valdes, de heer des huizes. Ook dromen kunnen werkelijkheid worden: met een bezoek aan "Le Domaine de Chenoy", in Emines, bij Philippe Grafé (www.domaine-du-chenoy.com). 5 jaar na het opstarten van zijn activiteit op een gebied van 10 ha stelt men ons al wijnen voor, zeer aangenaam om te proeven. Vijf witte druivensoorten (Merziling, Johanniter...) die oprecht niets te benijden hebben aan de Luxemburgse of Duitse wijnen en een rode duivensoort (Regent), de lieveling van Ph. Grafé.

Voor logies en tafel, ontvangt het Restaurant Gilain (www.hostelleriegilain.com) U in een geraffineerd kader en de kamers zijn zeer ruim. Een zeer aangenaam hotel! Verfijnde klassieke keuken, een ster in de Michelin. Op twee minuten van dit hotel bevinden zich het dorp Celle met de kerk Saint-Hadelin. Bij het verlaten van het dorp is het kasteel van Vêves gelegen (www.chateau-de-veves.be). Gebouwd op een rotsachtige heuvel, beheerst het kasteel het dal van de rivier de Celles.

Om uw ontdekkingstocht van de streek van Namen te beëindigen, raden wij u aan om nog Goyet te bezoeken met zijn grotten uit het dolomietmassief. Al vanaf 1868 heeft men hier grote hoeveelheden beenderen van prehistorische dieren opgegraven. Aan de ingang van de grotten kan U in de “Fromagerie de Samson" de streekgebonden kazen proeven (www.fromageriedusamson.be). En “last but not least” doen we de “Ferme du Vieux Tilleul” te Bierwart aan (www.escargots.info). Daar bent U in het paradijs van de “Petits Gris de Namur”, de meest gezochte van alle eetbare slakken. Door hun kleine omvang kunt U ze in hun geheel verorberen. Hun vlees is vermaard voor zijn fijnheid, zijn smaak en zijn malsheid.
Sinds 1987 heeft de “Ferme du Vieux Tilleul” zich in de productie van de ‘Petits Gris’ gespecialiseerd en het merk ervan gedeponeerd.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een bezoek, aan “Le Pays des Vallées”, adviseren wij een bezoek www.paysdesvallees.be. Men stelt U een minitrip van 3 dagen voor waar cultuur gastronomie met elkaar harmonisch rivaliseren (Tekst door Stephane Dessart).

 • Renesse streekprodukten
 • Kasteel Turnhout
 • Diamant
 • ModeNatie front
 • Plantin Moretus huis
 • Antwerpen
 • Naamse streekprodukten
 • de Naamse regio
 • de Naamse regio
 • de Citadel van Namen
 • Namen
 • Namen
Portrait de VandenHende
Van den Hende"