Het restaurant "Le 830" in Ukkel

écrit par VandenHende
le 19/06/2010
laurent montfort

De opzet van dit pand geeft je een idee van het vroegere boerenleven in de directe omgeving van het Zoniënwoud. Op oude gravures zie je vaak zo’n huisje aan een landweggetje met diepe karrensporen. De boeren volgden die weg om hun houtvoorraad te gaan aanvullen. Het lange witte gebouw dat we vandaag zien, is ontstaan door de geleidelijke samenvoeging van vijf verschillende huizen. Dit verklaart waarom het interieur nogal complex is, ondanks het feit dat veel binnenmuren nu zijn afgebroken. Kenners van de plaatselijke geschiedenis zullen u kunnen vertellen dat het bij die vijf verschillende huizen om vier arbeidershuisjes en een grote boerderij ging, hetgeen alleszins aannemelijk lijkt.
Hoewel men absoluut niets weet over de eerste huurders die elkaar sinds de bouw in 1648 moeten hebben afgewisseld, weet men daarentegen wel dat in het woongebouw in 1801 een zekere Corneille Verhassel woonde, die grossier in hout was en tevens burgemeester van Ukkel. Later was bijvoorbeeld het vertrek waar nu de keuken is ingericht, een fietsenwinkel.

INRICHTING
Zodra je binnenkomt, word je geconfronteerd met de geschiedenis. Vanwaar komt bijvoorbeeld die gietijzeren plaat met personages die we niet kunnen thuisbrengen, net als de inscriptie op het fronton? Wat verderop waakt een heilige in zijn nis over het goede verloop van onze maaltijd, terwijl tegenover hem een nogal indrukwekkende figuur zich verheft. Soms Karel de Grote? Heel goed mogelijk. Maar in die tijd leek iedereen op Karel de Grote.
De baksteen en vooral het hout zijn de bepalende bouwelementen van dit landelijke interieur. De balken zouden niet misstaan in een Volkenkundig Museum. Uit twee vertrekken die in elkaar overlopen, een tussenverdieping met een oude schoollessenaar en twee kleine kamertjes die aandoenlijk romantisch zijn, kan de bezoeker kiezen om aan tafel te gaan, tenzij hij eerst nog een aperitief wenst te gebruiken aan een bar die zich achter in de hoofdzaal bevindt.

ONMISKENBAAR ORIGINEEL
Enkele van de beroemdste striptekenaars komen hier geregeld. Reden waarom een muur is bedekt met tekeningen van Attanasio, Adam, Walthery en Abdel.
Naast een oude piano ontdekken we een reeks vergrotingen van oude prentkaarten, die herinneringen oproepen aan het Ukkel van weleer: ‘Au Merlo, café-restaurant’ of ‘Melkerij van de Grote Boerderij van Diesdelle’.
In de zalen wordt je aandacht getrokken door omslagen van stripboeken van Hergé of door een oude weegschaal. En in het kleine zaaltje met de rode muren staat een boekenkast met werken van Dickens, Simenon of Corneille, willekeurig door elkaar.
Fraaie vloertegels zoals je hier mag verwachten, waaronder de bekende zeshoekige, dragen ook bij aan de warmte van het interieur.

LAURENT MONFORT : een geïnspireerde chef-kok
Vier jaar geleden verwezenlijkte Laurent een droom die hem hoog zat: aan het hoofd staan van zijn eigen restaurant, met de onvoorwaardelijke steun van zijn vader, Michel Monfort, en diens kennis van de zakenwereld.
Sinds zijn jonge jaren heeft Laurent onophoudelijk zijn culinaire knowhow geperfectioneerd.
Zijn referenties zijn prestigieus, want hij werkte uitsluitend in restaurants van hoog niveau en was ‘chef de cuisine’ in Le Cercle des Nations, The Lake, Le Café Maris en de Cercle de Lorraine.
Als ware ambachtsman, die het gaat om de echtheid van de producten, maakt hij letterlijk alles zelf, zelfs het brood. Hij interesseert zich alleen voor natuurlijkheid en authenticiteit.

KEUKEN
De kaart geeft blijk van de aanhoudende behoefte een cliënteel tevreden te stellen dat bestaat uit stamgasten en zakenlieden welke graag de grote klassieke schotels terugvinden die men nu eenmaal zijn leven lang graag steeds weer eet.
Laurent Monfort doet wonderen met warme oesters. Hiervoor heeft hij wel vijftien recepten. Ze variëren van ‘gegratineerd met amandelen’ tot ‘gebraden in witte boter’. Nog iets waar hij goed in is: zijn manier van het Argentijnse rundvlees of de cube roll (Ierse filet) te bereiden. (Een kopie van de menukaart met prijzen is bij dit dossier gevoegd.)
In 2010, bracht hij enkele nieuwe en smaakvolle specialiteiten op de kaart.
Zijn stoofschotels zijn ook onovertrefbaar. Je kunt gerust zeggen dat zijn kaart totaal geen rekening houdt met de malle wensen van degenen die een dieet volgen.
Een weelde van goede ideeën
- De wijnen kunnen door de gasten direct van de Wijnmuur gekozen worden.
- Zondagmiddag kan men tijdens een Tea Cream, een afternoon tea als in Londen, proeven van gebakjes, allerlei pannenkoeken en ijs.
- Donderdag, vrijdag en zaterdag is de keuken open tot 2 uur ’s ochtends.
- Eenmaal per maand wordt een thema-avond gehouden (jazz, modeshow, wijndegustatie, kaas- en charcuteriebuffet…)
- Voor een prijs van 10% onder de prijs op de kaart kunnen de meeste schotels ook meegenomen worden. Deze traiteursdienst is voortdurend beschikbaar.
- Een heel slim idee was ook alle tafels van een belknop te voorzien. Omdat sommige zalen nogal ver weg liggen, kan het personeel onmogelijk overal aanwezig zijn. Maar dan maakt u gewoon gebruik van het systeem Press Button for Quick Service. Het nummer van uw tafel verschijnt dan op een digitaal scherm en u wordt binnen de kortst mogelijke tijd bediend.

Bediening
In de zaal heeft de charmante Caroline de leiding. Twee jaar terug, behaalde zij de prijs van het " Beste jong talent 'in spe' in de restauratie "

‘Le 830’
Waterloosesteenweg 830
1180 Ukkel
Tel.: 02-375 85 65 – Fax: 02-375 44 79
Le830@skynet.bewww.le830.be
Donderdag, vrijdag en zaterdag extra lang geopend tot 2 uur ’s ochtends
Gesloten op woensdag en zaterdagmiddag
Open haard
Groot terras aan de achterkant
Tafels in de tuin
De kok bij u thuis
Rooksalon
Salon voor gezelschappen
Vegetarische schotels op aanvraag

  • laurent montfort
  • un coin caractéristique
Portrait de VandenHende
Van den Hende"