"Les Petits Oignons" in Geldenaken

écrit par VandenHende
le 26/01/2010
stephane levebvre en laetitia haumont

Een beetje geschiedenis
Geldenaken is tegenwoordig een winkel- en scholencentrum van een grote streek. Het uitgestrekte gebied van deze gemeente omvat tevens de dorpen Dongelberg, Jauchelette, Jodoigne-Souveraine, Lathuy, Mélin, Piétrain, Saint-Jean-Geest, Saint-Remy-Geest, Zétrud-Lumay en een paar gehuchten.
Het kunstpatrimonium en het historisch erfgoed van Geldenaken zijn bijzonder rijk. Op de Grand-Place staan verscheidene herenhuizen die uit de 16e tot 18e eeuw stammen. Ze zijn overwegend met de steen van Gobertange gebouwd, die heet naar het nabije gehucht waar men dit materiaal delft.
Geldenaken kan zich ook beroemen op een aantal kastelen, zoals het kasteel Pastur (renaissancistisch, 1730), het kasteel Ghobert (in feite een landhuis uit 1792 in Lodewijk XIV-stijl) en vooral het kasteel van Cailloux (19e eeuw), een indrukwekkend complex in oosterse stijl. Men treft ook enkele interessante boerderijen aan, zoals de Ferme du Stocquoy (18e eeuw), de Ferme Grindael en de Ferme de la Comté die bij het grafelijke kasteel hoorde en reeds in de 11e eeuw bestond. Het gebouw dat men nu ziet, dateert van 1730.
De betekenis van het varkensras van Piétrain, dat op grote schaal gekweekt wordt en uitgevoerd naar alle werelddelen, blijft een aanzienlijke troef voor de streek. De gastronomen beschouwen dit varkensvlees als uitzonderlijk sappig. Dit gezegd zijnde, blijft niet minder alarmerend dat deze kweek vandaag bedreigd wordt door een gebrek aan opvolging in het beroep.

Inrichting
Deze aantrekkelijke villa in baksteen met een gebogen deurlijst en een versiering met bloemmotieven aan beide zijden van de ingang werd langs de weg gebouwd. Men kan zijn auto parkeren op een groot terrein. Zodra men over de drempel is gegaan, ziet men overal een heldere sfeer. Het is alsof je in een bad van licht stapt. De grote zaal kijkt uit op de tuin en is geschilderd in een smetteloos wit, zowel de muren als het plafond, met een toets van karmijnrood rond de schouw met z’n zuiltjes met kabelmotief. Op de schoorsteenmantel zien we twee naar elkaar gerichte, aardewerken olifanten, omringd door bloemen. Het karmijnrood past uitstekend bij de bekleding van de fauteuils. Elke tafel is wit gedekt, want geef toe: iets beters hebben ze nooit ontdekt. Hier en daar hangt een uitgesproken modern schilderijtje dat voor een levendige noot zorgt.

De chef-eigenaar : STEPHANE LEFEBVRE.
Stéphane Lefebvre werd door de hele gastronomische pers geloofd toen hij aan het fornuis stond van ‘Bistrot du Mail".In 1998 had hij het diploma van de hotelschool Ilon Saint-Jacques in Namen gekregen, waardoor hij stages kon doen in een aantal klasserestaurants: ‘Le Mousseron’ in Florifoux, ‘L’Eau Vive’ in Arbre en ‘Le Vieux Logis’ in Vieuxville. Nadat hij chef-de-partie voor koude schotels en patisserie was in ‘L’Essentiel’ in Temploux, kreeg hij dezelfde functie in ‘L’Eau Vive’ waar hij terugkwam voor de periode 1999 tot 2001. Tot 2006 was hij vervolgens tweede kok in de keuken van Sang-Hoon Degeimbre in ‘L’Air du Temps’ in Noville-sur-Mehaigne, alvorens chef-de-cuisine te worden in de ‘Bistrot du Mail’. En nu leidt hij dus zijn eigen etablissement. Mogen zijn recepten verfijnd zijn, ze blijven gelukkig toch ook eenvoudig, met respect voor de authentieke smaak van de producten. Hij beoefent een eerlijke keuken en houdt van het spel met kruiden, waarbij hij zich in sommige gevallen op ingrediënten uit verre landen baseert. Stéphane Lefebvre kreeg dit jaar een Bib Gourmand van de Michelin-gids, evenals de Prijs-Plezier van de gids GaultMillau 2010 voor Wallonië.

Ontvangst en bediening
Stéphane Lefebvre komt graag af en toe in de zaal om te zien of zijn klanten tevreden zijn. De ontvangst en de bediening worden hier trouwens heel professioneel en vriendelijk verricht door LAETITIA HAUMONT. Deze jonge vrouw begeleidt de gasten op discrete wijze als ze moeite hebben een gerecht of een wijn te kiezen. En daarbij wordt ze efficiënt bijgestaan door een maître d’hôtel.

"LES PETITS OIGNONS"
Chaussée de Tirlemont 260
1370 Geldenaken (Jodoigne)
Tel. : 010-76 00 78
Ruime parking – Tuin
Rookruimte

  • stephane levebvre en laetitia haumont
  • de eetzaal
Portrait de VandenHende
Van den Hende"