VICTOR HORTA - HOTEL AUBECQ. ÉÉN MEESTERWERK, ÉÉN TENTOONSTELLING, TWEE LOCATIES

écrit par VandenHende
le 05/07/2011
hotel aubecq begin 20ste eeuw (©musée Horta)

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Victor Horta plaatst het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een uniek en miskend stuk erfgoed in de kijker: de gevel van het herenhuis Aubecq.

Dit meesterwerk van de Art Nouveau ging in 1950 ten onder in de vloedgolf van vastgoedspeculaties die de veranderende stad toen overspoelde. Het meubilair raakte verdeeld in openbare en privéverzamelingen; d e voorgevel werd afgebroken, gefragmenteerd, gestockeerd. In 2001 kwamen deze gehouwen blokken steen in het bezit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarop begon een nauwgezette reconstructie die veel weg had van een grote archeologische werf.
Aan de hand van het samengebrachte meubilair en de onthulling van de horizontaal gereconstrueerde gevel schetst deze tentoonstelling de bewogen geschiedenis van dit gebouw, van het ontwerp tot vandaag, en laat zij de bezoeker binnentreden in de intieme wereld van een bouwwerk en zijn ontwerper.

De geschiedenis in een notendop
In 1899 ontwierp de befaamde Art Nouveau architect Victor Horta in Brussel één van zijn meesterwerken: het herenhuis Aubecq, genoemd naar de man die hem daartoe de opdracht gaf, Octave Aubecq, Dit unieke pronkstuk aan de Louizalaan 520 kon qua binneninrichting wedijveren met het herenhuis Solvay, dat zich amper een paar honderd meter verderop bevindt.
In 1950 zette de zoon van Octave Aubecq de familiewoning te koop. De nieuwe eigenaar maakte de constructie met de grond gelijk en liet er een groot appartementsgebouw met twaalf verdiepingen neerzetten. De toenmalige Minister van Openbare Werken, Auguste Buisseret, die van deze rampzalige verwikkeling op de hoogte werd gebracht, slaagde er nipt in om de hoofdgevel van het herenhuis te redden. Hij liet de gevel met de grootste zorg demonteren in de hoop deze op een dag elders in de hoofdstad te kunnen heropbouwen. Voor de ontmantelde stenen was dit het begin van een lange omzwerving. Ze geraakten verspreid over het hele land, van braakgronden tot in opslagplaatsen. In 2001 kocht het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deze vergeten en gefragmenteerde overblijfselen van een prestigieus stuk erfgoed over van de federale overheid.
Daarop begon dan een langdurig werk om alles te inventariseren en uitgebreid wetenschappelijk te bestuderen.
Het eindresultaat van dit werk wordt nu eindelijk onthuld aan het publiek tijdens een tentoonstelling, met deze prachtige horizontaal gereconstrueerde gevel als blikvanger.

Één meesterwerk, één tentoonstelling, twee locaties
De tentoonstelling bestaat uit twee complementaire delen, die echter ook los van elkaar bezocht kunnen worden:
- de opslagplaats waar zich de wedersamengestelde gevel bevindt
- de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België waar het meubilair wordt tentoongesteld.

De opslagplaats
De gevel is te bezichtigen in de opslagplaats, waar hij, zoals een reuzegrote puzzel, horizontaal weer in elkaar werd gestoken. Het publiek krijgt een unieke kans om deze sculpturale gevel van dichtbij te komen bewonderen, de elementen waaruit deze is samengesteld vanuit een nieuwe invalshoek te ontdekken en zicht te krijgen op een detailafwerking die zich doorgaans situeert op meer dan 10 meter hoogte.
De bezoeken aan de opslagplaats zijn gratis. Het gaat ENKEL om rondleidigen bezoeken (zie praktische info)

De tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Op verzoek van zijn opdrachtgever ontwierp Victor Horta een groot deel van het meubilair voor de woning. Deze stukken kwamen na de verkoop van het Hotel op diverse plaatsen terecht en bevinden zich vandaag in openbare en privé-verzamelingen. Voor deze tentoonstelling worden een deel van het meubilair en de archiefplannen samengebracht, waardoor we ons een volledig beeld kunnen vormen van hoe het gebouw er toen uitzag. Een diavoorstelling brengt de geschiedenis van het gebouw in beeld, van de ontwerpfase tot de dag van vandaag.

De catalogus
Naar aanleiding van deze tentoonstelling brengt de Directie Monumenten en Landschappen een monografie uit over het herenhuis Aubecq.
Dit is het eerste werk dat aan dit monument gewijd is. Deze uitgebreid geïllustreerde uitgave put rijkelijk uit archiefstukken, waarvan het grootste gedeelte nooit eerder gepubliceerd werden. Het boek bevat de allerlaatste weetjes over het gebouw. Het vormt een onontbeerlijke aanvulling op deze tentoonstelling.
Dit fraaie boek wordt te koop aangeboden voor 39 euro. Verkrijgbaar in het Nederlands en in het Frans bij alle boekhandels.

Praktische informatie
Data : van 1 juli tot 9 oktober 2011
Meer informatie staat te lezen op de website:
www.aubecq.be
Tentoonstelling:
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België,
Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel.
Tentoonstelling gratis toegankelijk van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur
Opslagplaats:
102 Navezstraat, 1000 Brussel.
De gevel is ENKEL te bezichtigen onder BEGELEIDING en na RESERVATIE via
de website of per telefoon : +32 483 46 15 71.
De rondleidingen zijn gratis (Nederlands, Frans, Engels).
Iedere zondag stelt het Gewest een gratis pendeldienst beschikbaar tussen het museum en de opslagplaats.

  • hotel aubecq begin 20ste eeuw (©musée Horta)
  • louisalaan met hotel aubecq (verzameling van dexia bank brussel)
  • meubilair (tafel - no piazza - mrbc-mbhgmrb-kmskb-
  • meubilair (stoel - no piazza - mrbc-mbhgmrb-kmskb-
Portrait de VandenHende
Van den Hende"