Zagreb de meest 19de eeuwse romantische stad in de Balkan

écrit par VandenHende
le 06/07/2011
de markt

De eerste impressie die je van Zagreb krijgt bij het verlaten van de luchthaven is “nog maar eens een stad die onder de bouwwoede tijdens het communistische regime heeft geleden”. Maar van zodra je het centrum bereikt slaat dit gevoel over naar “wow, dit is wel het kleine Wenen van de 19de eeuw”.

Het oude centrum van Zagreb is een typische Midden-Europese stad met classicistische gevels, die naast de trotse Oostenrijkse-Hongaarse stijl soms ook de contouren van de Praagse stadsgezichten laten zien. Wanneer u een bezoek brengt aan Zagreb zal het u opvallen dat er een ontspannen en gastvrije sfeer hangt waarbij ook de westerse invloed om u heen duidelijk merkbaar is. De oude stad kunt u verdelen in twee stukken, het hoger gelegen Gornji Grad en het lagere Donji Grad.

Gornji Grad (bovenstad)
Dit deel van de stad kenmerkt zich door kromme smallere en bredere straten die elkaar afwisselen. Tikkeltje heuvelachtig, hier en daar een kerkje. En vooral heel veel horecagelegenheden. Vooral in de avonduren is het er levendig en gezellig.

Donji Grad (benedenstad)
Is in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw ontstaan. Het is een stadsdeel met statige Habsburgse gebouwen, luisterrijke groene pleinen, brede boulevards en, ook hier, behoorlijk wat musea. Het markantste onderdeel van de plattegrond van dit deel van de stad is het zogenaamde 'groene hoefijzer', een hoefijzervormige opeenvolging van parken en promenades

De kabelbaan Uspinjača, ideaal vervoer tussen hoog en laag.
Met dit kabelbaantje overbrugt u op ontspannen wijze het 30 meter hoogteverschil tussen Gornji Grad en het lager gelegen Donji Grad.

Begraafplaats Mirogoj, het Père Lachaise van Zagreb.
Een van de mooiste openbare ruimtes in Zagreb is de begraafplaats Mirogoj, ontworpen door de architect Herman Bolle. Eigenlijk is Mirogoj meer dan dat: het is een park, een openluchtmuseum van de moderne Kroatische geschiedenis, een beeldentuin en een begraafplaats tegelijk. De hoofdingang wordt gevormd door een soort Griekse portaal dat in de muur is gebouwd, met direct daarachter een kerk. De binnenzijde van de muur is in een gigantische galerij met de grafmonumenten van de belangrijkste Kroaten. Veel graven zijn versierd met beelden, lantaarns, inscripties, enz.

De kathedraal van Zagreb
Deze kathedraal is het bekendste gebouw van Zagreb. De kathedraal – gewijd aan de heilige maagd Maria, Sint Stefaan en Sint Ladislaus – is gebouwd in Gotische stijl en is van grote architectonische waarde. De kathedraal staat op de resten van een kathedraal uit de 12de eeuw die in 1242 door de Turken werd verwoest. Vooral de schilderijen in de kathedraal zijn de moeite van een bezoek waard.

Museum van Moderne kunsten
Het museum van moderne kunst is de grootste en modernste museuminstelling van Kroatië en de grootste culturele investering sinds de onafhankelijkheid van Kroatië.
Kunstwerken van Kroatische en buitenlandse kunstenaars getuigen van verschillende stijlen en uitdrukkingen en omhelzen alle kunstvormen zoals schilderkunst, sculpturen, tekeningen, grafieken, posters en papierwerk, fotografie, film en video en een verzameling van mediakunst. Een bijzondere vermelding gaat naar de ˝Glijbaan˝ van wereldbekende kunstenaar Carsten Höller. Hiermee kan men letterlijk van het dak naar de benedenverdieping glijden. Er is ook een fenomenaal werk van de Belgische kunstenaar Jan Fabre.

De museumstad Samobor
Het kleine stadje Samobor, op 30 minuten van Zagreb, is gelegen in de vruchtbare vlakte van de rivier de Sava aan de voet van een heuvel. Het is een echte museumstad. Elk huis, elke plaats, elke straat heeft een verhaal. Het Museum en de ruïnes van het middeleeuwse dorp met uitzicht op de huidige stad, getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. Samobor is ook het meest ontwikkelde toeristische centrum in de omgeving van Zagreb. Samobor staat bekend voor zijn gastronomie en beschikt over één van de oudste carnavals van Europa.

De Plesivica wijnroute.
In de buurt van Samobor bevindt zich de Plesivica wijnroute. Thuishaven van meer dan 30 wijngaarden. Het merendeel van de druiven langs deze weg zijn bekende witte druivenrassen: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling. Voor de rode wijnen is er een Pinot Noir en een lokale druif genaamd Portugiser. Een van de beste wijngaarden is de Korak Wine Cellar, die fatsoenlijke Pinot Blanc en Riesling, evenals uitstekende Chardonnay en Pinot Noir maakt. Zoals de meeste van de wijngaarden in Kroatië, het is een klein wijnhuis met een kleine productie.

Zoals je ziet, is Zagreb een stad war ieder zijn gading kan vinden. Ideaal voor een citytrip of voor een halte op doortocht naar de prachtige Kroatische stranden.

Praktische informatie:
Bureau voor toerisme stad Zagreb: www.zagreb-touristinfo.hrwww.croatia.hr
E-mail: info-croatia@scarlet.be
Samobor : www.tz-samobor.hr
Plesivica wijnroute : www.tzzz.hrwww.vino-korak.hr
Museum van moderne kunst: www.msu.hr
Waar logeren:
- The Westin Hotel: www.westinzagreb.com
- The Regent Esplanade: www.theregentzagreb.com
Waar dineren: Okrugljak restaurant www.okrugljak.hr

  • de markt
  • gornji grad
  • mirogoj kerkhof
  • lokale produkten
  • museum van moderne kunste
  • plesivica wijnroute
  • kerk oude stad
Portrait de VandenHende
Van den Hende"