ZOMEREN IN DE REGIO DUINKERKE CÔTE D’OPALE

écrit par VandenHende
le 30/06/2011

Wat houd je tegen om tijdens de komende zomermaanden dichtbij zee naar de regio van Duinkerke te reizen? Het is dichtbij, net over de grens, heeft een prachtige kustlijn, charmante dorpjes, toffe zomerevenementen en activiteiten en je kunt er lekker eten aan een goede prijs. Ontdek hieronder wat Duinkerke en regio deze zomer zoal te bieden heeft.

Geleide wandelingen
Duinkerke is een aantrekkelijke stad met gezellige buurten zoals Rosendaël met zijn verrassende architectuur. Een wandeling door deze wijk langs de typische huizen met houten gevels, een kennismaking met de prachtige architectuur van Malo-les-Bains en een ontdekking van het oude Duinkerke zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die door de toeristische dienst worden geboden tijdens geleide wandelingen. De zomerse balades duren anderhalf uur, met vertrek om 14u30, afsluitend met een leuke degustatie van artisanaal ijs.
Ook de combinatie wandelen, ontdekken van het patrimonium en tafelgenoegens steekt in een heel aantrekkelijk aanbod. Zo is er een diner-promenade in Malo-les-Bains met drie gastronomische etappes in evenveel restaurants waar je respectievelijk een voorschotel, hoofdschotel en een dessert wordt geserveerd. Intussen maak je niet alleen kennis met de grote geschiedenis van de kuststad maar ook met de boeiende ‘petites histoires’. Dit smaakvolle aanbod kost € 35 per persoon, dranken inbegrepen, en je kunt reserveren bij de toeristische dienst van Duinkerke. Er is ook een déjeuner-promenade, een identieke formule maar waarbij het accent ligt op een kennismaking met de evolutie die Duinkerke heeft doorgemaakt, uiteraard ook met de gevolgen van de oorlog en de grote projecten die de stad tot op vandaag resoluut naar de toekomst richten. Tenslotte spreekt ook een dîner-croisière, aan boord van de Texel, tot de verbeelding. Tijdens de vaart geniet je van een rustige avond, van de indrukwekkende uitzichten over de haven van Duinkerke en uiteraard ook van de geuren en smaken van de streekgerechten.

Erfgoed van een havenstad
Duinkerke is de derde grootste haven van Frankrijk en je kunt die haven en havenwerken bezoeken tijdens een rondvaart van circa één uur aan boord van de Texel. Het is een bijzondere ervaring en iedereen komt onder de indruk van de gigantische omvang van dit havencomplex dat ook een rijke zeegeschiedenis heeft en deel uitmaakt van het waardevolle erfgoed van de stad. Informatie over dit aanbod op www.le-texel.fr .
Eveneens aantrekkelijk én kindvriendelijk is een boottocht op het kanaal tussen Duinkerke en Bergues en dat aan boord van ‘le Rijsel’. Je kunt deze uitstap combineren met een bezoek aan het stadje Bergues, met zijn vestingen en beiaard, zijn attractieve restaurants. Dat wordt ongetwijfeld een onvergetelijke daguitstap.
Helemaal origineel en onuitgegeven is een bezoek aan de haven met een waterfiets. Elke vrijdag van 16 tot 17 u kun je deze uitdaging aangaan, uiteraard in het gezelschap van een ervaren gids.

Belforten en kerken
Duinkerke heeft een rijk historisch patrimonium waarbij, gezien de ligging in Noord-Frankrijk, de belforten niet ontbreken. Een bezoek aan Beffroi de Dunkerque is niet alleen boeiend omwille van het panorama van op het hooggelegen platform, omwille van de beiaard met zijn moderne technologie maar het is ook een reis door het verleden van de stad. Het belfort is een historisch geklasseerd gebouw, door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.
Duinkerke heeft zelfs twee belforten want ook het stadhuis wordt gedomineerd door een belfort van 75 meter hoog met bovenop een beeld van Lodewijk XIV. Het interieur heeft een brandglas dat de triomfantelijke terugkeer voorstelt van Jean Bart na de overwinning tijdens de slag van Texel.
Ook de Sint-Elooikerk nodigt uit voor een bezoek, zeker op donderdag, van midden juli tot 18 augustus, wanneer er concerten worden georganiseerd.

Een zomer vol evenementen
In Duinkerke – Dunes de Flandre zijn ze er een zomer lang tal van evenementen, niet zelden met een sportief tintje.
Van vrijdag 24 tot zondag 26 juni is er bijvoorbeeld de start van de Ronde van Frankrijk voor zeilboten en dat wordt gevierd met straatanimatie, een festival van zeemansliederen en bij deze gelegenheid worden ook de reuzen van Duinkerke weer eens buiten gehaald.
Van 10 tot 24 juli is er de ‘tien dagen fun’ met demonstraties van kite, het kampioenschap van Frankrijk voor kite surf en met gratis concerten. Het volledige programma kan men bekomen bij de toeristische dienst en via het tel. nr. 00 33 (0)3 28 66 79 21.
Van 5 tot 15 juli is het de ‘tiendaagse van de familie’ met gratis animatie voor groot en klein zoals bouwen van strandkastelen, straattheater, een body quiz, een reuze monopolie en tal van andere leuke en originele activiteiten.
Op zaterdag 27 augustus wordt op de zeedijk van Malo les Bains een gratis concert gegeven als ‘eerbetoon aan de plaatselijke politie’ en met als afsluiter een groot vuurwerk, tevens het einde van het zomerseizoen.

Tips voor bezoekers
• maak gebruik van de Pass Tourisme die gedurende drie opeenvolgende dagen tal van voordelen biedt zoals onbeperkt gebruik van het stadstransport, vier gratis ingangen naar keuze, een winkelbon van € 5 en tal van andere reducties. Tarief: € 12 volwassenen, € 6 kinderen van 5 tot 12 jaar.
• van 2 juli tot 28 augustus rijdt een toeristentreintje van het centrum van Duinkerke tot bij de stranden van Malo.
• vanaf mei tot eind september worden in het kursaal diverse tentoonstellingen georganiseerd zoals een fototentoonstelling over de stranden van het Noorden (18 juli tot 3 augustus) en een terugblik op de Tweede Wereldoorlog (van 3 mei tot 17 juni).
• op het strand van Duinkerke Malo-les-Bains kun je strandcabines huren met uitzicht op zee. Prijs per week in juli-augustus € 90
• niet te missen is de levendige en kleurrijke markt in het centrum van Duinkerke, op woensdag en zaterdag van 9 tot 18u.

Praktisch
• Toeristische info regio Duinkerke – Kust van Frans Vlaanderen: Office de Tourisme ‘Le Beffroi’, rue de l’amiral Ronarc’h, F-59140, Dunkerque, T 00 33 (0) 3 28 66 79 21, e-mail: info@duinkerke.fr, www.duinkerke.fr

• Office de Tourisme Hondschoote, 5 place Général de Gaulle, T 00 33 (0) 3 28 62 53 00, e-mail: otpaysdulin@free.fr, http://otpaysdulin.over-blog.fr, www.otpaysdulin.fr

• Office de Tourisme des Rives de l’Aa (Gravelines), 11 rue de la République bp 139, F-59820, Gravelines. T 00 33 (0) 3 28 51 94 00. E-mail: gravelines.cote.opale@wanadoo.fr, http://www.tourisme-gravelines.fr

• Grande Synthe: 24, Place François Mitterand, F-59760, T 00 33 (0) 3 28 27 84 10. E-mail: otgrandesynthe2@wanadoo.fr, www.ot-grandesynthe.fr

Portrait de VandenHende
Van den Hende"