Een landbouwstokerij en een uitstekend restaurant aan de voet van de Vlaamse Ardennen

écrit par VandenHende
le 07/02/2012
rstaurant het parksken

Balegem is een dorpje in de provincie Oost-Vlaanderen aan de voet van de zuidelijke Vlaamse Ardennen . 20 km van zowel Gent, Geraardsbergen als Oudenaarde. We gingen er een bezoek brengen aan de laatste actieve landbouwstokerij genoten er van een verfijnde maaltijd in een meer dan honderdjaar oud restaurant.

Landbouwstokerij Van Damme
In de Benelux is er nog slechts één actieve landbouwstokerij die jenever maakt met eigen granen. Dat gebeurt bij Ludo en Dominique van stokerij Van Damme. Het stokerijgedeelte van hun vierkants hoeve is een beschermd monument.
Stokerij Van Damme in Balegem is een unicum in het Vlaamse jeneverlandschap. De stokerij in Issegem werd opgericht in 1868 door Henri De Backer. Bij zijn overlijden in 1885 erfde zijn dochter Sidonie de zaak. Haar man Gustaaf Van Damme gaf zijn naam aan het bedrijf. In 1898 kocht hij de stoommachines die vandaag nog steeds worden gebruikt. Ambachtelijk stoken mag je dus letterlijk nemen in Balegem.
De stoommachine, de drukgraankoker, de stookkolom, de koelvaten en het meervat die gebruikt worden, dateren nog uit de vroege jaren van stokerij Van Damme. Ze bezorgen mee de typische smaak van de jenever. Door deze machines komt er nul elektriciteit aan het stookproces te pas. Maar niets blijft meegaan. Ludo en Dominique denken eraan om een nieuwe stookinstallatie te kopen. hun kinderen willen de zaak voortzetten, dus is het een verantwoorde investering.
Op 8 februari 2010 tekende minister Geert Bourgeois het beschermingsbesluit voor Stokerij Van Damme. Daarmee zijn de hoeve en de originele stookinstallatie uit 1862 als erfgoed beschermd. Op 26 december 2012 bestaat Stokerij Van Damme precies 150 jaar! Stel je voor: anderhalve eeuw geestrijk genot!
De gamma jenevers bestaat uit
De Balegemse 41° een jenever die ook het Oost-Vlaamse kwaliteitslabel ‘O’de Flander’ draagt.
De klare jenever 31°, fris in de mond.
De klare jenever 54°, een heerlijke jenever. Jong, sterk, verkwikkend. Voor kenners en levensgenieters.
Advocaat 15°, de ultieme delicatesse. Sluit je ogen en laat de pure jeneveradvocaat op je tong smelten.
Citroenjenever 20° en kriekenjenever 20°.
Balegemse jenever is te koop bij Stokerij Van Damme, bij diverse bakkers, slagers en kruideniers in Oosterzele en bij dranken-speciaalzaken in de ruime regio.
Sinds 2002 kan je ook verblijven op de hoeve. Begin 2011 zijn alle kamers vernieuwd. Er zijn zes comfortabele gastenkamers en een kleine, gezellige slaapzolder.

Praktische informatie:
Stokerij Van Damme, Ludo en Dominique Lampaert
Issegem 2, 9860 Oosterzele-Balegem
Tel: +32(0)9-362 50 25 – Fax: +32(0)9-362 30 00
E info@stokerijvandamme.be
De stokerij staat open voor groepsbezoeken, gekoppeld aan een rondleiding met gids door de ‘beschermde’ stookinstallatie. De proeverij (3 glaasjes) vindt plaats in het authentiek jenevercafé. Reserveren is noodzakelijk. Prijs: € 5, - p.p.

Restaurant Het Parksken
Het restaurant bestaat sinds 1897 en groeide gedurende 3 generaties uit van een baancafé tot een landelijke cottage. Het restaurant is gelegen in de Vlaamse Ardennen en is gemakkelijk te bereiken.
Er wordt veel aandacht besteed aan de streekproducten bij het bereiden van de gerechten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de sorbet bereid met Balegemse jenever en witloof geteeld in de streek van Oosterzele. We raden ook de krokant gebakken kalfszwerikken met gratin en jus nature. Voor fijnproevers is er het degustatiemenu aan 65€ (85 € met de aangepaste wijnen).
Sinds september 2005 heeft de zaak een hele verjongingskuur ondergaan en dat onder leiding van de nieuwe eigenaars: kok Joris Van Audenhove die er al 8 jaar werkte en zijn vrouw Vanessa De Clerq die de zaal verzorgt. De zaak serveert typische gerechten uit de moderne Franse keuken en dat in een uiterst knus en gezellig interieur.

Praktische informatie:
Restaurant .’t Parksken
Geraardsbergsesteenweg 233, 9860 Balegem
Tel: 09/362 52 20 - Fax: 09/362 64 17
www.parksken.be
info@parksken.be
Openingsuren
Van woensdag tot en met zondagmiddag
Vanaf 12 uur ’s middags, vanaf 19 uur ’s avonds

  • rstaurant het parksken
  • de stokerij
  • het parksken, de zaal
  • oud maar operationeel
  • het gamma
  • degustatiezaal van damme
  • de stokerijhoeve
  • restaurant het parksken, de zaal
Portrait de VandenHende
Van den Hende"