Jenever en gastronomie aan de oevers van de Leie

écrit par VandenHende
le 07/02/2012
de stokerij vroeger

Tussen Gent en Deinze volgen de romantische schildergemeenten Sint-Maartens-Latem, Deurle en Bachte-Maria-Leerne de Leieoevers. Ideaal voor een daguitstap in de streek. Wij bezochten één van de oudste graanstokerijen van het land en linkten dit bezoek aan een gastronomische lunch in één van de betere restaurants van de streek.

Graanstokerij Filliers: een traditie leeft voort.
In het liefelijke Oost-Vlaamse dorpje Bachte-Maria-Leerne (vlakbij Deinze, België), verscholen tussen de uitgestrekte weiden en graanvelden van de Leiestreek, ligt de graanstokerij Filliers. Al generaties lang worden op deze plaats de fijnste jenevers gestookt. De vroegste kiemen van deze ambachtelijke stokerij vinden we immers al terug in 1880. In dat jaar kreeg Kamiel Filliers de vergunning om zijn eigen stokerij op te richten bij zijn boerderij. Zo kon hij van de graansoorten die hij ‘s zomers teelde een heerlijke graanjenever stoken tijdens de winter.
Ondertussen zijn we al meer dan een eeuw verder, en is er een en ander veranderd bij Filliers. Maar toch ook niet zoveel.
Vandaag is de graanstokerij én het familiegeheim in de goede handen van de 5de generatie van dit graanstokersgeslacht. Nog steeds worden vakmanschap, traditie en ambachtelijkheid er hoog in het vaandel gedragen. Daarom biedt deze stokerij nog altijd een jenever aan die voor 100% een eigen product is, en dit maakt Filliers uniek. Het proces in de stokerij start namelijk bij de ongemalen granen, en eindigt bij het vullen van de flessen. Van korrel tot borrel dus.
Naast de authentieke graanjenever produceert Filliers ook fruitjenevers, creamjenevers, Belgische Goldlys whisky en vodka Van Hoo. Filliers brengt het meeste aantal flessen jenever op de markt onder één merk.
Praktische informatie:
Stokerij Filliers NV, Leernsesteenweg 3 = 9800 Deinze
Tel: +32 9 3861264 – Fax: +32 93869946
E-mail: onfo@filliers.be
Bezoekmogelijkheden : gidsen onthalen dagelijks (niet op zondag en feestdagen) groepen van 15 tot 50 personen. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatie.

Gastronomisch restaurant “Hof ter Leie”.
Aan de boorden van de Leie in Sint Maartens Latem ligt restaurant Hof ter Leie. Twee jaar geleden noemde het restaurant nog “ ’t Oude Veer”.
Toen al kwam men naar hier om te genieten van de kookkunst en gastvrijheid van Jerome en Greta die zorgden voor een geslaagd etentje van aperitief tot koffie.
Het “Hof ter Leie” wordt nog steeds gerund door Greta van Mensel en Jerome De Vriese, meteen ook de enige restauranthouders die we kennen die hier ook het veerpont exploiteren om fietsers en wandelaars droog de Leie over zetten.
Het ontwerp van de grote eetzaal en de totale decoratie komt van hen beide. Met veel gevoel voor de inrichting wisten ze een zalige sfeer te creëren. De tafels zijn er bijzonder smaakvol gedekt wat het genot van een gezellig samenzijn nog verhoogt.
De vader van Jerome, Julien De Vriese, is nog steeds fietsenmaker. Eddy Merckx, Greg Lemond, Lance Armstrong en vele anderen volgde hij op hun wedstrijden, ook zijn zoon Jérôme was even terug te vinden op de fiets, maar koos uiteindelijk voor de kookkunst en stond achtereenvolgens in de keukens van de Cordial in Gent, Relais St. Christophe te Deurle, Horlebeek te Merelbeke en Apicius te Gent.
Meer dan drie jaar was hij de naaste medewerker van kookkunstenaar Willy Slawisky, zijn grote voorbeeld, en ook nu nog is hij Slawisky’s meest toegewijde leerling. Maar de roep naar een eigen zaak laat hem eigenaar worden van het restaurant “Graslei” in Gent en daarna van ’t Oude Veer, dat hij na 14 jaar volledig renoveerde.
Uw gastvrouw in Hof ter Leie is Greta Van Mensel. Zij waakt er met haar gemotiveerde brigade over dat u gastvrij ontvangen en feilloos bediend wordt zodat u met volle teugen en zorgeloos van uw etentje aan de boorden van de schilderachtige Leie kunt genieten. Jerome is nog steeds de bezieler en organisator, zorgt voor de culinaire inkopen en bedient het veer.
De keuken van Hof ter Leie biedt diverse menusuggesties aan, maar ook een mooie kaart met verfijnde seizoen bereidingen.
Praktische informatie;
Open van woensdag tot zondag van 12 tot 14 en van 19 tot 21 uur.
Gesloten op maandag en dinsdag
Iedere 2de en 4de donderdag van de maand kan u bij Hof ter Leie kookles volgen aan 65€.
Vanaf nu biedt Hof ter Leie ook traiteur aan huis.
Baarle Frankrijkstraat 90
9830 Sint-Martens-Latem
Tel: +32 9 2810520
Fax: +32 9 2810528
email info@hofterleie.be

  • de stokerij vroeger
  • de stokerij nu
  • het gamma filliers jenever
  • de rijpingskelder
  • filliers, distileerketel
  • filliers, de traditionele aarden kruikjes
  • jerome de vrieze, chef hof ter leie
  • heerlijke kaasschotel bij hof ter leie
  • tongfiletjes bi hof ter leie
Portrait de VandenHende
Van den Hende"