Nieuwe Oude Kalevallei wandelroute ingehuldigd - Avontuurlijk op stap in een landschappelijk pareltje

écrit par VandenHende
le 26/06/2012
folder

Met de nieuwe Oude Kalevallei wandelroute huldigde Toerisme Oost-Vlaanderen vandaag één van de mooiste wandelroutes in het Meetjesland in. Provinciaal gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt stelde de route aan de pers en andere genodigden voor, en wandelde een deel van het traject officieel in.

De vallei van de Oude Kale, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Nevele (Merendree), Lovendegem (Vinderhoute) en de stad Gent (Drongen) is één van de best bewaarde landschappen van Oost-Vlaanderen. Meersen, kouters, weilanden, akkers, dorpen, bouwkundig erfgoed en de veelheid aan goed bewaarde kleine landschapelementen vormen samen een gevarieerd en aantrekkelijk geheel. Met het landinrichtingsproject Oude Kale startte de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in het voorjaar van 2010 met het toegankelijk maken van dit landschappelijk pareltje, dat toen nog zo goed als onbereikbaar was voor de recreant. Centraal stond de integrale inrichting van de vallei, met aandacht voor landschap, landbouw, waterwinning, natuur en zachte recreatie. Dankzij nieuwe verbindingen kunnen fietsers en wandelaars sinds vorige zomer ten volle genieten van dit unieke stukje natuur.

Op vraag van VLM en enthousiaste wandelaars werkte Toerisme Oost-Vlaanderen nu een gloednieuwe, volledig bewegwijzerde wandelroute uit langs de herstelde onverharde paadjes. De Oude Kalevallei wandelroute bestaat uit 2 lussen (7 en 8 km), met startpunten in de dorpen Merendree en Vinderhoute. Ze leidt, op een boogscheut van Gent, door een beschermd landschap met een meanderende rivier, een poëtisch 'driesselken', knotwilgenrijen en lieflijke hoevetjes. Stevige stappers kunnen beide lussen combineren tot één groot wandelavontuur. Wie de lussen te lang vindt, kan van aan het kerkhof van Vinderhoute ook twee korte lussen van elk ongeveer 4 km stappen. Wandellus 1 (groen) brengt je van op het Kerkplein van Merendree langs de oevers van de Oude Kalebeek tot aan het 'Driesselken', een als monument beschermd middeleeuws pleintje. Verder stap je langs meersen, bulken en poelen, om via verschillende veesluizen terug aan te komen bij het vertrekpunt. Wandellus 2 (blauw) leidt je vanuit Vinderhoute Dorp naar het imponerende Schouwbroekkasteel en het kasteel Gavergracht, via de Sint-Annakapel en zo richting het bulkenlandschap van de Kalevallei en de laaggelegen meersen van de Oude Kale.

Net als alle andere provinciale wandelroutes beantwoordt de volledig bewegwijzerde Oude Kalevallei wandelroute aan alle strikte voorwaarden om officieel erkend te worden door Toerisme Vlaanderen. De brochure van de wandelroute kost € 1,25 en is te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen en de diensten voor toerisme.

Voor meer info over toerisme Oost-Vlaanderen: http://www.tov.be

  • folder
Portrait de VandenHende
Van den Hende"