Bezoek de Stichting Folon in Terhulpen en laat het U smaken bij Alois Kloos of Nanoo’s Restaurant

écrit par VandenHende
le 03/03/2013
stichting folon

In de hoeve van het kasteel van Terhulpen, op een boogscheut van Brussel, stelt de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon meer dan 500 werken tentoon.
Dit authentieke gebouw ligt temidden het prachtige Solvay park en herbergt meer dan 40 jaar creatie. Aquarellen, etsen, affiches, en beeldhouwwerken worden gepresenteerd in een levendige en originele scenografie, die een dialoog tot stand brengt tussen de kunstwerken en de poëtische plek waarin ze vertoeven. Muziek, films en optische effecten animeren het parcours. Het resultaat is een sterke, magische en wonderlijke tentoonstelling.

De kunstenaar
Op 20 oktober 2005 bleef onze planeet verweesd achter bij het verlies van een onvervangbare man: Jean-Michel Folon gooide de trossen los die hem bonden met de wereld aan wie hij zoveel schonk. Met hem verdween de serene en tedere blik waarmee hij de mensen aankeek, de pure, duidelijke gebaren die zijn publiek animeerden, de kleuren van zijn pallet die hen met dromen vervulden en zijn sympathie voor de grote goede doelen in deze wereld, ...

De collectie
De collectie van het museum bestaat uit de schenking die Jean Michel Folon in 1998 aan de Stichting Folon schonk. Deze schenking telt 39 aquarellen, 3 werken in gekleurde Oostindische inkt, 5 collages met olieverf op hout, 1 collage met olieverf op doek, 100 gravures, 50 kleurtesten, 20 lijntekeningtesten, 50 originele kopergravures, 11 zeefdrukken, 15 originele voorwerpen, 12 houten sculpturen, 25 sculpturen in plaaster, 2 sculpturen in polystyreen, 70 sculpturen in patinabrons, 154 originele affiches, 18 reproducties van geïllustreerde enveloppen, 18 platen met post-zegels, 8 wandtapijten van Aubusson, 2 glasramen, 1 automaat in gekleurd hars, 1 mozaïek, 1 fontein in rose marmer, 4 foto’s en 8 andere voorwerpen.
Deze verzameling geeft een ruime kijk op de verschillende technieken die de kunstenaar gebruikte en de onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen.

Algemene informatie
Stichting Folon, Hoeve van het Kasteel van Terhulpen
Drève de la Ramée 6A à 1310 Terhulpen
02/653.34.56 – 02/653.00.77
fondation.folon@skynet.be
http://www.fondationfolon.be
Openinguren
Open elke dag, behalve op maandag
Van dinsdag tot vrijdag, van 9u00 tot 17u00
Zaterdag en zondag van 10u00 tot 18u00
U kunt het museum bezoeken onder leiding van een gids.
Ook privébezoeken en nocturnes zijn mogelijk.
Toegangsprijs
Volwassenen 9,00 €
studenten en 60-plussers 7,00 €
kinderen van 6 tot 12 jaar, leerkrachten en groepen vanaf 10 personen 5,00 €
schoolgroepen 4,00 €
gezinsaanbieding : 2 volw.+ 3 kind. 15 € (tijdens schoolvakanties 18,00 €)
Gratis toegang voor kinderen jonger dan 6 (uitgezonderd schoolgroepen) en voor personen met een handicap.

We raden U aan dit cultureel bezoek te linken aan een gastronomisch hoogstandje in de buurt. Hieronder de beschrijving van twee zeer degelijke adressen.

Restaurant Aloïs Kloos
Dit restaurant is heel toegankelijk, aan de rand van het Zoniënwoud, op enkele minuten van het centrum van Waterloo en Brussel. Dit huis bestaat al meer dan twintig jaar en ontvangt haar klanten, zowel fijnproevers van lekker eten als van lekkere wijn, in een klassiek en zeer comfortabel decor dat onlangs werd opgefrist.
Aloyse Kloos, de oprichter, heeft inderdaad een stevige reputatie verworven in bereidingen met champignons (zowel in ragouts als in salades of als schotelgarnituur), met hopscheuten, met truffels (volgens de beschikbaarheid per seizoen) en met de specialiteit van het huis: ham.
Sindsdien heeft zijn zoon Thierry de fakkel overgenomen en zet hij deze traditie voort met de nodige aandacht voor een moderne toets.
Zijn vriendelijke echtgenote is een perfecte gastvrouw, zij waakt op het onthaal en de dienst in de zaal en loodst u op volmaakte wijze tot de verwezenlijking van uw keuzes en verlangens.
De uitzonderlijke wijnkaart, met meer dan 2000 referenties, is de moeite waard grondig te bestuderen.

Praktische informatie:
Restaurant Alois kloos
Terhulpsesteenweg 2, 1560 Groenendael (Hoeilaart)
Tel : 02 / 657 37 37
Website : www.aloysekloos.be
U kunt bediend worden van 12 tot 14u30 en van 19 tot 21u30
Gesloten op zondag en maandag
Jaarlijks verlof in augustus
Zomertuin, Privéparking
Banketten van 6 tot 45 personen
Traiteurdienst: contact opnemen
Driegangenlunch aan 25 €
Kaartmenu:
3 gangen aan 35 €, 52 € met wijn
4 gangen aan 44 €, 64 € met wijn

Nanoo’s restaurant in het centrum van Terhulpen
Een hedendaags interieur dat bepaald stijlvol oogt met zijn grijze en zwarte basiskleuren. Hier worden uitstekend keukenwerk voorgesteld volgens de smaak van vandaag (zoals maki van gepofte rijst en Noorse zalm met soja, of een doorzichtige papillot van kabeljauw met oesterzwammen en kooknat van schaaldiertjes of ook nog de verrassende ‘crumble’ van een speenvarkenshaasje met blonde paddenstoelen et gefrituurde ravioli met amandelen en rum op bodempjes van knolselder, bijvoorbeeld). Aangename keuze slaatjes en pasta evenals een fraaie wijnkaart. De bediening verdient alle lof en de prijzen blijken goed in de hand gehouden. Een huis van vertrouwen.
Praktische informatie:
Nanoo’s restaurant, Rue des combattants 110 - 1310 TERHULPEN (OVERIJSE) (WATERLOO)
Tel: 02 653 10 61
e-mail: nanoos.resto@gmail.com
www.resto.com/nanoos
Gesloten op: zondag, maandagavond, zaterdagmiddag

 • stichting folon
 • folon, een schip
 • regen
 • stichting folon en kasteel van Terhulpen
 • nannos restaurant
 • nannoos restaurant
 • nannoos restaurant
 • restaurant alois kloos
 • restaurant alois kloos terras
 • restaurant alois
 • restaurant alois kloos paddestoelen
 • restaurant alois kloos bereiding ham en gerookte zalm
 • restaurant alois kloos
 • restaurant alois kloos de wijnkelder
4759 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"