De Vendée aan de Atlantische kust, stranden, gastronomie en actieve vakantie in alle jaargetijden

écrit par VandenHende
le 25/01/2013
de marais

De Vendée is gelegen aan de Franse Atlantische kust, ten zuiden van de Loire, tussen de steden Nantes en La Rochelle en bevindt zich op ongeveer 700 km van België.
De Vendée beschikt over sterke toeristische troeven. En als er daar één uitspringt, dan zijn het wel de prachtige zandstranden.
Naast de recreatie- en waterpretinfrastructuren, biedt het departement
adembenemend mooie landschappen voor fietsers. Het microklimaat van de Vendée
kenmerkt zich door een aantal zonuren dat de vergelijking met het zuiden van Frankrijk
doorstaat en de verscheidenheid aan sport- en vrijetijdsactiviteiten maakt van een vakantie
in de Vendée het hele jaar door een aangename ervaring.
In deze reportage zullen we het hebben over de “blauwe” Vendée., waar hemel en zee in elkaar
overvloeien. De zon, de ongerepte kust, de eindeloze zandstranden en de betoverende eilanden vormen een onweerstaanbare uitnodiging om te ontspannen en weg te dromen.
Tijdens uw wandelingen ontdekt u een boeiende verscheidenheid aan landschappen: duinen, bossen,
rotskusten, zoute moerasgebieden...
Tussen zee en binnenland ontdekt u de moeraslanden, het symbool van de onophoudelijke strijd tussen mens en natuur, maar ook de thuishaven van duizenden vogels.
Met 250 km beschermde en voor 80% onbebouwde kustlijn, waarvan 140 km zandstrand
weet de Vendée zowel de liefhebber van ongerepte natuur als de strandganger te
behagen. Het kustwater van uitstekende kwaliteit en de geringe hellingsgraad van het
strand garanderen plezier en veiligheid voor de hele familie.

Voor watersporters
Met een subtiel samenspel tussen zon en wind is de kust van de Vendée dé plaats bij
uitstek voor watersporters. Zeilen, windsurfen, surfen en kite-surfen, wave-skiën,
catamaran, zeilwagens en speed-sails... alles beweegt hier volgens het humeur van de
wind.
Al deze sporten kunnen zelfstandig of met professionele begeleiders beoefend worden.
Beginners kunnen terecht in verschillende scholen voor initiatiecursussen. Geoefende
watersporters kunnen materiaal huren.
Nog een origineel idee is een tochtje op zee in een oude visserssloep, net als een
duikinitiatie met een plaatselijke club.

Voor fietsers
De Vendée biedt u een uitgebreid netwerk van meer dan 1000 km fietspaden van uitstekende kwaliteit. Met het gezin of met vrienden doorkruist u veilig het departement aan de hand van de verschillende routes door de landschappen van de Vendée, van de kust tot het Marais Poitevin via de Bocage.
Wat het er allemaal nog aangenamer op maakt is dat alle fietsroutes de meest bezienswaardige sites en landschappen aandoen:
- langs de kust: 200 km fietspaden door de moerassen, bossen, duinen, rotskusten en badsteden, met onderweg tal van directe toegangen tot de stranden,
- in de “Marais Poitevin”: vanuit Luçon in Réaumur, ontdekt u 156 km fietspaden langs de kanalen,
- de “Bocage”: het bijzondere aan dit netwerk van 450 km is dat u kleine wegen en paden volgt door wei- en akkerlanden, waardoor u meteen in het authentieke plattelandsleven terechtkomt. Langs alle fietspaden vindt u picknickplaatsen, alsook slagbomen en veiligheidsrelingen waar deze nodig zijn voor de veiligheid.

Voor wandelaars
De verscheidenheid van de landschappen staat bij elk vertrek borg voor de ontdekking van een nieuw panorama. De Vendée beschikt over ongeveer 4.000 km uitgestippelde wandelroutes (Grande Randonnée), waaronder zowel wandelpaden voor het hele gezin als tochten voor doorgewinterde trekkers. Paardrijders kunnen recht op 165 km afgebakende routes in de Bocage. En tot slot zijn er de honderden kilometers bevaarbare waterlopen.

Voor fijnproevers
De Vendée heeft een aantal culinaire specialiteiten die in heel Frankrijk grote faam hebben, zoals de Vendee ham, witte bonen en eend en de brioche Vendéen (zoet brood).
Voor liefhebbers van vis en fruits de mer - zoals mosselen en oesters - is het genieten geblazen, want er is dagelijks volop aanvoer van vers gevangen zeebanket. Natuurlijk kun je ook, net als de plaatselijke bevolking, bij afnemend tij je eigen coquillages (schelpdieren) zoeken op het strand. Er zijn ook enkele honderden oesterkwekers voor de kust, dus overal kom je stalletjes met zeevruchten tegen.
Waar je ook komt, je ontdekt telkens weer andere parels van de unieke keuken van de Vendée.

Enkele musts om te bezoeken:Ile de Noirmoutier
Dit prachtige veelzijdige eiland ligt voor de kust bij Beauvoir-sur-Mer, aan de andere kant van de Passage du Gois. Deze passage is alleen open met laag water. In 1971 is er een brug aangelegd bij Fromantine, zodat het nu ook mogelijk is om met hoog water het eiland Noirmoutier met de auto te bereiken.
Noirmoutier leeft tegenwoordig vooral van het toerisme, met zijn prachtige stranden, gevarieerde wandelroutes, en leuke attracties (o.a. zeeaquarium, vlindertuin en wildwaterpark). Er wordt nog steeds zout gewonnen uit de diverse zoutpannen op het eiland. Ook de haven in l’Herbaudière is een bezoek waard.
Door de vele wit-blauwe huisjes heeft het eiland een Griekse uitstraling. Dit vindt u onder andere terug in het plaatsje “Noirmoutier-en-île”. In het vroege voorjaar is het hele eiland geel van de Mimosa en geurt heerlijk. Dit kan soms, afhankelijk van de winter, al in februari zijn.
Met zijn prachtige bossen en uiterwaarden om in te wandelen en zijn gezellige zomerse drukte in de diverse badplaatsen is het eiland zeker een bezoek waard gedurende het hele jaar.

St. Gilles-Croix-de-Vie
Tussen de bekende plaatsen Les Sables-d'Olonne (27 km) en St. Jean-de-Monts (29 km), ligt de gezellige badplaats St. Gilles-Croix-de-Vie. Het pittoreske centrum kent een labyrint van smalle straatjes met vele witgekalkte visserhuisjes. Een gezellige winkelstraat, de kerk St.Gilles en een wekelijkse markt waar u vast een keer naar toe zult gaan. Aan de sfeervolle haven bevinden zich leuke visrestaurantjes waar u kunt genieten van een plateau fruits de mer of een terrasje kunt pakken. Aan het strand van La Garenne of Jaunay zijn tal van watersportmogelijkheden en vanuit de haven kunt u met de boot naar het eiland Ile d'Yeu. Een schitterend eiland met goede fietspaden die u door het landschap leiden langs o.a. het kasteel met museum. Wilt u uitrusten of gewoon lekker zonnen dan kunt u neerstrijken op één van de zandstranden.

Les Sables d'Olonne
Tussen de boulevard en de zee van de veelzijdige badplaats Les Sables d'Olonne ligt het mooie en ruime zandstrand waaraan men zich op talloze manieren kan amuseren. Dit strand ligt in een mooie grote baai. Ook kunt u echter kiezen voor een van de andere, rustigere stranden, die zich even buiten Les Sables d'Olonne bevinden. Voor ieder wat wils. Les Sables d'Olonne biedt u talloze ingrediënten voor een heerlijke vakantie. De zee, een zacht klimaat vanwege de warme Vendée-golfstroom, veel terrasjes tegenover de gezellige boulevard waar al in de namiddag het flaneren goed op gang komt, de haven met zijn restaurantjes, de verhuur van surfplanken en boten, van fietsen en brommers, de bowlingbaan, bioscoop en het casino, het grote zwembad naast de boulevard, Les Halles (de overdekte groente- en fruitmarkt), de dierentuin, het automobielmuseum, de rondvaarten door het waterrijke achterland (marais), de bosrijke omgeving en ga zo maar door.

Voor info:
www.vendee-tourisme.com
http://be-nl.franceguide.com/

  • de marais
  • kasteel noirmoutier
  • lustig fietsen
  • lekker eten
  • vissen en kajakken
  • sables d'olonne
  • kitesurfen
  • st giles croix de vie
  • specialiteit sardienen
  • st gilles by night
Portrait de VandenHende
Van den Hende"