Een weekendje Cobra in Amsterdam

écrit par VandenHende
le 02/02/2013
cobra museum

Kunststroming Cobra
Op 8 november 1948 werd Cobra opgericht tijdens een internationaal kunstenaarscongres in Parijs door kunstenaars uit Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De kunstenaars wilden zich afzetten tegen het academisme en grepen terug op primitieve kunst of outsider kunst. Cobra kenmerkte zich door kinderlijke tekeningen met een spontaan en onwetend karakter. Het werk van de Nederlandse oprichters van Cobra, Appel, Corneille en Constant, is van grote betekenis voor de ontwikkeling van moderne kunst in Nederland.

In Amstelveen is, nabij het winkelcentrum Amstelveen, het Cobra Museum voor Moderne Kunst gevestigd.
Bezoek het Cobra Museum voor Moderne Kunst en duik in de belangrijkste naoorlogse kunststroming van de twintigste eeuw. In een architectonisch hoogstandje van architect Wim Quist zijn alle betrokken kunstenaars en alle kunstvormen in de collectie vertegenwoordigd. Naast de topstukken uit de Cobra kunststroming is er ook een vleugel ingericht met stukken uit het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
Het museum formeert een kernachtige Cobraverzameling, met kunstwerken en documentair materiaal, waarmee diverse presentaties worden gemaakt.
Ook worden aan Cobra gerelateerde exposities samengesteld, bijvoorbeeld van individuele Cobraleden, van tijdgenoten en van aanverwante stromingen. De tentoonstellingen worden regelmatig aangevuld met een palet aan culturele en educatieve activiteiten waarmee het inzicht in de kunsthistorische en maatschappelijke betekenis van de kunstbeweging wordt verbreed.
De Cobrabeweging staat voor creatieve vrijheid en experiment, gedrevenheid en vitaliteit en maatschappelijk engagement. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst ziet het als een evenwichtige taak hedendaagse kunst te tonen waarin die kernwaarden en de geest van Cobra zijn te herkennen.
In het Cobra Museum voor Moderne Kunst gaan de kunst van Cobra, moderne en hedendaagse kunst hand in hand.
De collectie behoort tot de belangrijkste op het gebied. Door een gericht verwerfbeleid slaagt het museum er met regelmaat in absolute CoBrA topstukken aan haar collectie toe te voegen. Niet alleen door aankopen, ook door het bruikleenbeleid en door schenkingen.
De bibliotheek van het Cobra Museum kan alleen op afspraak worden bezocht. Contact tijdens kantooruren via telefoon 020 5475033.

Hoe bereikt U het museum?
Vanaf NS Station Amsterdam Zuid/WTC
Tram 5- halte Amstelveen Binnenhof
Metro/sneltram 51- halte Amstelveen centrum
Adres
Sandbergplein 1
Amstelveen NL
1181 ZX (Postbox 2028 1180 EA)

Verblijf in het Ambassade Hotel, een hotel uniek in zijn genre door de collectie van moderne kunst die er is in ondergebracht, voornamelijk een vijftigtal werken uit de Cobra kunststroming.
In het historische hart van Amsterdam aan de voorname Herengracht vindt u, gevestigd in tien zeventiende-eeuwse grachtenpanden, het stijlvolle Ambassade Hotel. Een unieke locatie op één van de mooiste plekjes van de stad, zeer rustig gelegen en toch bevinden musea, restaurants en belangrijke bezienswaardigheden zich op loopafstand.
Het Ambassade Hotel ligt in het midden van de grachtengordel die in 2010 werd benoemd tot UNESCO-Werelderfgoed. Deze aanwijzing houdt een internationale erkenning in van de unieke waarde en schoonheid van de grachtengordel.
De 58 kamers en suites van het Ambassade Hotel zijn met zorg ingericht en gedecoreerd en voorzien van alle moderne comfort.
In de sfeervolle lobby, de salons en andere openbare ruimten vindt u antieke meubelen en klokken gecombineerd met moderne schilderijen van met name de beroemde Cobra-beweging.
Geniet u van de stijlvolle en persoonlijke service die het hotel zich eigen heeft gemaakt. Management en medewerkers staan te allen tijde klaar om aan al uw vragen en speciale verzoeken te voldoen en bieden zowel de zakelijke als de toeristische gast een excellente service.
10 Stijlvolle grachtenpanden in Amsterdam
In de loop der jaren is het Ambassade Hotel sterk uitgebreid. Begonnen met één grachtenpand in 1953 bezit het hotel nu in totaal 58 kamers verdeeld over tien grachtenhuizen. Acht grachtenhuizen bevinden zich aan de Herengracht, de nummers 335 tot 353 en twee grachtenhuizen bevinden zich aan het Singel, de nummers 388 en 390. Tevens behoort tot het Ambassade Hotel de begane grond van Herengracht 321 en 323 alwaar het Float & Massage Centrum ”Koan Float” zich bevindt, de eerste twee verdiepingen van het Singel 328 waar zich een vergaderzaal in antieke stijl en een grote opslagruimte bevinden, het Singel 380 waar men de leveranciersingang en diverse kantoren vindt en het gehele pand Singel 392 waarvan tot nu toe alleen de twee onderste verdiepingen in gebruik zijn genomen.
Behalve het pand Herengracht 335 zijn alle grachtenpanden onderling met elkaar verbonden. Om het originele karakter van de grachtenhuizen niet onnodig geweld aan te doen zijn op verschillende plekken, zowel in de gangen als op de kamers zelf, kleine trappetjes en overloopjes te vinden om het niveauverschil tussen de grachtenpanden te overbruggen. In de loop van de jaren zijn twee liften aangelegd die de meeste kamers nu makkelijk bereikbaar maken.

Kunst in het Ambassade Hotel
Beeldende kunst
Tijdens uw verblijf in het Ambassade Hotel zult u op tal van plaatsen zowel moderne als klassieke kunstwerken aantreffen. Al deze werken behoren tot de eigen collectie van het Ambassade Hotel. Uitgangspunt bij het samenstellen van de - nog steeds groeiende - collectie is een stijlvolle én boeiende harmonie te creëren tussen 'modern' en 'klassiek'. Ter introductie enige informatie over de achtergronden van een aantal vertegenwoordigde kunstenaars.
Moderne kunst
Het Ambassade Hotel is in 2000 begonnen met het opbouwen van een collectie moderne kunst. Centraal in deze collectie staat de Cobra-beweging en met name een van haar leden: de schilder Theo Wolvecamp. Daarnaast zijn ook andere gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars met werk vertegenwoordigd.

Koan Float - u betreedt een wereld van rust en ontspanning
Ontspannen is een kunst, maar wel een kunst die u kunt leren. Een effectieve en aantrekkelijke manier hiervoor is floaten: een wetenschappelijk bewezen ontspanningsmethode waarbij u in een afgesloten cabine gewichtloos drijft op zeer zout water dat continu wordt verwarmd tot 35,5 graden Celcius.
Wat doet floaten met u? Na verloop van enkele minuten geeft het floaten een unieke ervaring van gewichtloosheid. Spieren en organen ontspannen zich, de ademhaling wordt steeds kalmer en het hart gaat in een rustiger ritme slaan. Floaten reduceert de productie van stresshormonen en laat u hernieuwde energie opdoen. Na afloop voelt u zich als herboren.
Naast het floaten biedt Koan Float een grote variëteit aan massages, van ontspanningsmassage en shiatsu tot voetreflexologie en rebalancing. Floaten en massage vormen een ideale combinatie, maar ook voor alleen een massage bent u meer dan welkom.
Voor meer informatie bezoekt u de website van Koan Float: www.koanfloat.nl.
http://www.ambassade-hotel.nl/nl
info@ambassade-hotel.nl

Transport
Met de Thalys naar Amsterdam
Indien U de ellenlange files op de Nederlandse autosnelwegen wilt vermijden, dan neemt U best de Thalys die u vanuit Brussel in minder dan 2 uur naar Amsterdam brengt. De Thalys stopt ook in Antwerpen Centraal. Er zijn 14 Thalys-verbindingen per dag. Je kunt al een ticket vinden vanaf 19€.
www.thalys.com

 • cobra museum
 • cobra museum gebouw
 • karel appel, vrouwen, kinderen, dieren
 • rooskens, mens en dier, 1949
 • appel, staand figuur 1949
 • hotel ambassade facade
 • superior kamer met zicht op gracht
 • eetkamer
 • appartement met living room
 • Een weekendje Cobra in Amsterdam
 • thalys
1139 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"