Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa

écrit par VandenHende
le 04/01/2019
Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa

Republika Srpska wordt door steeds meer toeristen uit West-Europa bezocht. Mede dankzij de komst van Ryanair is de bereikbaarheid sterk verbeterd. Sinds 30 oktober vliegt de luchtvaartmaatschappij twee keer per week vanaf Memmingen, Charleroi en Stockholm op Banja Luka, de regionale hoofdstad van Republika Srpska, en heeft inmiddels ruim 10.000 passagiers vervoerd. Vanaf april 2019 wordt Berlijn aan de dienstregeling toegevoegd. Verschillende evenementen en nieuwe investeringen in de toeristische infrastructuur moeten toeristen ook verleiden om Republika Srpska te bezoeken. Republika Srpska ligt in het hart van de Balkan en is een van de twee entiteiten van Bosnië en Hercegovina. Het grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro en heeft een oppervlakte van 25.052 km2, iets meer dan de helft van Nederland. Het gebied is dun bevolkt met 1,4 miljoen inwoners en wordt gekenmerkt door een nog ongerepte natuur bestaande uit bergen, rivieren en canyons. Tussen deze bergen liggen historische steden met een rijkdom aan cultureel erfgoed, middeleeuwse kloosters, authentieke plattelandsdorpjes en talrijke wijngaarden. Republika Srpska is nog relatief onbekend bij de internationale reiziger maar heeft veel geheimen om te ontdekken.

HISTORISCHE STEDEN
Banja Luka Is met zijn 200.000 inwoners de regionale hoofdstad en het administratieve centrum van Republika Srpska, en wordt ook wel stad van cultuur, jeugd en sport genoemd. De stad heeft een levendige sfeer en talrijke historische gebouwen. De gezellige “Gospodska Ulica” is het hart van de huidige stad met veel winkels, cafés en restaurants. Een van de hoogtepunten is het Kastel Fort, een middeleeuwse vesting die als verdedigingswerk diende en tevens een plaats voor de handel was.
De stad kan gemakkelijk te voet verkend worden maar er zijn ook publieke fietsen te huur. Daarnaast zijn er georganiseerde fiets- en wandeltochten door de stad.
Banja Luka heeft een breed scala aan accommodaties, van privé kamers en hostels tot 4* hotels. In de zomer van 2019 zal het “Courtyard by Marriot” als eerste internationale hotelketen zijn deuren openen in Banja Luka. Banja Luka is tevens een van de kandidaten voor “Culturele Hoofdstad van Europa” in 2024, een van de meest prestigieuze titels op het gebied van cultuur, welke door de Europese Commissie toegewezen wordt.
Višegrad ligt aan de oever van de Drina rivier en is vooral bekend vanwege de brug van Mehmed-paša Sokolović, welke gebouwd is door de beroemde Turkse architect Kodža Mimar Sinan en bekend werd door het boek “brug over de Drina” van Nobelprijswinnaar Ivo Andric. De brug staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vlakbij de brug bevindt zich het toeristische dorp Andrićgrad, enkele jaren geleden gebouwd door de beroemde filmregisseur Emir Kusturica. Zijn idee was om een middeleeuwse stad in steen te herbouwen, geïnspireerd door de werken en het gedachtengoed van Ivo Andrić. De toeristische ‘Ciro’ trein verbindt Višegrad en Andrićgrad met Mokra Gora en Drvengrad, Kusturica’s houten dorp aan de andere kant van de Bosnisch-Servische grens. Het traject voert langs fascinerende landschappen via de beroemde ‘Šarganska Osmica’ (Sargan Eight) spoorlijn.
Trebinje ligt in het zuiden van Republika Srpska en is het culturele en economische hart van Hercegovina, het meest zuidelijke deel van Bosnië en Hercegovina. De stad werd gebouwd in de 18e eeuw op de oevers van de Trebišnjica rivier. De Arslanagić brug werd in 1574 gebouwd onder supervisie van Mehmed-Paša Sokolović en is een van de beroemdste bouwwerken van de stad en een voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Rondom de stad liggen verschillende middeleeuwse kloosters zoals Hercegovačka Gračanica, een kopie van het beroemde Gračanica klooster in Kosovo, en het Tvrdoš klooster dat zijn eigen wijnen produceert. Trebinje staat bekend vanwege zijn talrijke wijngaarden en wijnkelders en ligt op slechts een steenworp afstand van de Adriatische Zee.

ONGEREPTE NATUUR
Banja Luka is de perfect uitvalsbasis om de ongerepte natuur in het noordelijke deel van Bosnië en Hercegovina te ontdekken. De Vrbas canyon met het Vrbas Adventure Resort, op slechts 20 km ten zuiden van Banja Luka, is een hotspot voor adrenaline liefhebbers. In 2009 werden de wereldkampioenschappen rafting hier gehouden, en in 2019 is het resort opnieuw gastheer van de Europese kampioenschappen rafting. Het gebied heeft ook verschillende wandelmogelijkheden en uitzichtpunten met een prachtig uitzicht over de Vrbas canyon. Iets zuidelijker, tussen Sipovo and Mrkonjic Grad, ligt een prachtig natuurgebied met talrijke watervallen en rivierbronnen, zoals de bronnen van de Sana en de Pliva rivier. Naast wandelen en mountainbiken biedt dit gebied uitstekende mogelijkheden om te vliegvissen.
Nationaal Park Kozara, ten noordwesten van Banja Luka, staat ook bekend als de ‘schoonheid van de Krajina’. Het landschap bestaat vooral uit heuvels en bossen en biedt talrijke mogelijkheden om te wandelen en fietsen, en heeft tevens kleinschalige wintersportfaciliteiten. Het gebied werd uitgeroepen tot nationaal park in 1967. In het gebied bevinden zich verschillende authentieke dorpjes zoals Piskavica, waar bezoekers kennis kunnen maken met lokale cultuur, tradities en folklore.
Nationaal park Sutjeska, in het zuidoosten, is een ongerept natuurgebied rondom de bergtoppen van Zelengora en Maglic, de hoogste bergtop van Republika Srpska op 2386 m. Naast bergen heeft het gebied talrijke meren en rivieren en een van de oudste oerbossen van Europa: Perucica. Sutjeska is een ideale bestemming om te wandelen, bergbeklimmen, raften en voor andere outdoor activiteiten. De zandpyramides vlakbij Foca zijn tevens een uniek natuurfenomeen die doen denken aan de landschappen in Colorado. Nieuw is het Trio Lux Resort, dat accommodatie biedt in luxe bungalows midden in de natuur.
Jahorina, slechts een half uurtje ten oosten van Sarajevo, is het beroemdste skigebied van Republika Srpska en geheel Bosnië en Hercegovina. In 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Het Olympisch Centrum heeft 35 km aan geprepareerde pistes, moderne skiliften en ook verschillende wandelroutes voor het zomerseizoen.

WELLNESS EN GEZONDHEIDSTOERISME
Republika Srpska biedt uitstekende mogelijkheden voor een wellness- of gezondheidsvakantie. Naast de gezonde natuurlijke omgeving, zijn er verschillende thermen en kuuroorden voor ontspanning, wellness en rehabilitatie.
Banja Vrucica is het grootste spa complex van geheel Bosnië en Hercegovina vlakbij de stad Teslic op ongeveer 90 km afstand van Banja Luka. Het complex heeft verschillende hotels waaronder het moderne 4* hotel Kardial, sportfaciliteiten, conferentiezalen, sauna’s en een binnen- en buitenbad. Naast het wellness aanbod is deze spa gespecialiseerd in cardiovasculaire en reumatische aandoeningen. Vanwege de capaciteit en faciliteiten is het ook een ideale plek voor bedrijfsuitjes.
Banja Kulaši ligt in een prachtige natuurlijke omgeving vlakbij het stadje Prnjavor, ca 60 kilometer van Banja Luka, en is recent geheel gerenoveerd. Het alkaline water hier is zeer effectief voor het behandelen van huidziektes. Het complex heeft luxe gemeubileerde kamers, een binnen- en buitenzwembad en verschillende mogelijkheden voor ontspanning en activiteiten midden in de natuur.
Terme Laktaši bevindt zich op slechts 10 km afstand van Banja Luka en heeft zowel een recent gerenoveerd 4* hotel als budgetaccommodatie. Het complex heeft onder andere een buitenzwembad, een oude spa onder een prachtig versierd koepeldak en een gezondheidscentrum met speciale behandelingen voor verschillende medische aandoeningen. Terme Laktaši is ook gemakkelijk te bezoeken als daguitstapje vanuit Banja Luka.

BEREIKBAARHEID
Ryanair vliegt momenteel twee keer per week vanaf Charleroi, Memmingen en Stockholm op Banja Luka, waardoor het een ideale bestemming is voor een midweek of weekend break. Vanaf april vliegt Ryanair tevens vanaf Berlijn op Banja Luka. Republika Srpska is onderdeel van Bosnië en Hercegovina en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro De afstand Brussel-Banja Luka over de weg is ongeveer 1500 km en bestaat vrijwel volledig uit snelwegen (via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië).

Meer informatie over toerisme in Republika Srpska: www.turizamrs.org/en/
Meer informatie over toerisme in Banja Luka: http://www.banj

  • Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa
  • Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa
  • Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa
  • Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa
  • Republika Srpska trekt steeds meer toeristen uit West-Europa
336 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"