Een onvergetelijk jaar in cartoons in ‘Lectrr lockdown’

écrit par VandenHende
le 26/11/2020

Het negende jaaroverzicht van Lectrr is er! Lectrr lockdown is een waar collector’s item, en het perfecte boek om dit bijzondere jaar met een twist af te sluiten.

Voor Lectrr, onder meer huiscartoonist van De Standaard, veranderde er weinig in 2020. Ook dit jaar zat hij elke dag in zijn kamertje te tekenen en de rest van de wereld van commentaar te voorzien. Nieuw was dat ook de rest van de wereld plotseling aan huis gebonden was, met dank aan een Chinese vleermuis.

Reden genoeg voor Lectrr om zijn medemensen een spiegel voor te houden. In Lectrr lockdown verzamelt hij al voor de negende keer zijn beste en spitsvondigste cartoons van het afgelopen jaar.

Hoogst besmettelijk en gevaarlijk materiaal, een krachtig virus dat zich in de eerste plaats op uw lachspieren richt!

De auteur

Lectrr is de artiestennaam van Steven Degryse (Roeselare, 27 mei 1979), een Belgische cartoonist, columnist en striptekenaar.

Eind jaren 90 debuteerde Lectrr op het internet, als een van de eerste Vlaamse cartoonisten met een dagelijkse cartoon. Zijn website groeide explosief en al snel kon de tekenaar debuteren in Vlaamse en Nederlandse striptijdschriften zoals Ink, Myx en Zone 5300. Sinds 2004 publiceert hij ook in het Frans, Engels (onder andere in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in verschillende Amerikaanse kranten), Duits, Hongaars, Zweeds, Noors, Afrikaans en Turks.

Begin 21e eeuw maakte Lectrr de overstap naar professioneel cartoons maken, en al snel tekende hij voor tijdschriften als Computer Magazine, Algemeen Dagblad (NL), Maxim, Menzo, Quest, Veronica Magazine (NL), HP/De Tijd, Humo, Vacature en P-Magazine. Op het internet was Lectrr actief bij grote portals als Planet.nl (tot 2007) en NU.nl (tot 31 augustus 2010). Begin 2005 kwam zijn eerste bundel "Hara Kiwi" op de markt. Sinds februari 2011 is Lectrr huiscartoonist bij De Standaard. Verder publiceert hij oa in Prospect Magazine (VK) en wordt zijn werk wereldwijd in kranten verspreid door The New York Times Syndicate. Als striptekenaar werkte hij samen met de Gentse zanger en schrijver Luc De Vos. Sinds januari 2008 maakt hij de dagelijkse strookstrip 'Lars' die in onder andere het AD (Algemeen Dagblad) (NL), Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Helsingborgs Dagblad (Zweden) en hondenmagazine Woef verschijnt.

Naast tekenen schrijft Lectrr ook columns. Voor CJP Nederland schreef hij een tijdlang korte verhaaltjes en op Gentse stadsradio Urgent.fm las hij elke week een column voor. Lectrr ontwerpt T-shirts voor zijn eigen T-shirtlijn, en midden 2006 ontwierp hij ook T-shirts en kinderkleertjes voor Greenpeace.

Lectrr is ook actief als standup-comedian, samen met onder andere Hanco Kolk en Peter de Wit trok hij door Nederland met de Cartoonference, een wilde mengeling van conference, standup-comedy en strips op het podium. Lectrr werd meermaals genomineerd voor de Grote Press Cartoon Belgium-prijs, verdiende een nominatie voor een stripschappenning en verdiende een tweede plaats in de BeNe-Cartoon publieksprijs 2004. In 2009, 2010, 2011, 2014, 2015, 2016 en 2017 zat Lectrr in de jury van het Internationale Cartoonfestival van Knokke-Heist. Van 2011 tot 2014 was Lectrr stadstekenaar van Turnhout. In 2012 werd Lectrr peter van de tekenwedstrijd voor kinderen georganiseerd door UNEP, de milieuorganisatie van de VN, sinds 2015 is hij peter en jurylid van de tekenwedstrijd van Cartoon Network. Begin 2017 kondigde hij via Twitter aan dat hij aan de slag gaat als tekenaar bij het Britse platenlabel Ninja Tune. Lectrr is lid van Cartooning for Peace

Sinds 2016 maakt hij deel uit van The Wolfpack, een denktank van Standaard Uitgeverij die oude reeksen van Willy Vandersteen naar de 21e eeuw moet hervertalen. Hij werd dan ook gevraagd om als scenarist een remake te maken van De Rode Ridder. Samen met Stedho bedacht hij Red Rider.

Uitgeverij: Davidsfonds

Aantal bladzijden: 224

PAPERBACK

ISBN: 9789002269165

Prijs : € 19.99

 

455 lectures
Portrait de VandenHende
Van den Hende"