De wereld op opticaprenten vanaf 21 september in het jubelparkmuseum te Brussel

écrit par VandenHende
le 06/10/2009
pisa, J. Chereau, 18de eeuw

Opticaprenten zijn gravures in zwart-wit of in kleur die worden bekeken met een apparaat dat hun driedimensionale effect versterkt. Gedurende de 18de eeuw en aan het begin van de 19de eeuw waren zij erg populair. In die periode werd weinig gereisd en boden de prenten een blik op de wereld, gaven ze een gezicht aan bekende namen, illustreerden ze belangrijke gebeurtenissen, berichtten ze over faits divers… Voor een paar cent waren in de opticadoos verre steden te ontdekken of kreeg men kippenvel bij het zien van rampen.

De onderwerpen op de opticaprenten zijn zo uiteenlopend als de televisieprogramma’s van vandaag. Zij hadden immers een gelijkaardig doel: tonen wat er gebeurt in de wereld. Het televisiejournaal verspreidt beelden van evenementen en allerlei rampen. Zo ook de opticaprenten: de aanslag op Bonaparte, de aardbeving in Italië, de oorlogen en conflicten in Europa. Vandaag laten toeristische en thematische uitzendingen de kijker reizen naar alle uithoeken van de wereld. De meest indrukwekkende bouwwerken worden getoond. Een groot deel van de opticaprenten biedt eveneens een imaginaire reis, bijvoorbeeld door illustraties van architecturale nieuwigheden uit de 18de eeuw. De gelijkenis met televisieprogramma’s gaat eveneens op voor uitzendingen met wetenschappelijke, religieuze, historische of amusementswaarde. Commentaar ontbrak ook niet want de prenten hadden onderaan een legende. Die diende als basis voor de vertelsels van de toenmalige journalist: de wandelende presentator. Soms werd er zelfs gebruik gemaakt van geluid om de praatjes kracht bij te zetten.

Het Jubelparkmuseum bezit ongeveer vijfhonderd opticaprenten. Een groot deel werd nog nooit tentoongesteld. De prenten behoren tot de verzameling Lefébure en werden verworven in 1943. Enkele jaren geleden kregen de afbeeldingen die betrekking hebben op België de aandacht. Nu is het moment aangebroken om het geheel te bekijken en om de stukken in een ruimere context te plaatsen. Op de nieuwe tentoonstelling wordt een selectie van om en bij de honderdvijftig prenten getoond. De uitgebeelde thema’s bepaalden de keuze. Om de gelijkenissen tussen de opticaprenten van weleer en het moderne televisiescherm te onderstrepen, kregen de verschillende delen van de expositie als titel de naam van een thematisch verwant televisieprogramma.

Praktische informatie
De wereld op opticaprenten
vanaf 25/09/09
Jubelparkmuseum
Jubelpark 10, 1000 Brussel
02 741 72 11 – www.kmkg.beinfo@kmkg.be
Openingstijden
di – vr, 9:30 – 17:00
za – zo, 10:00 – 17:00
(de kassa sluit om 16:00)
gesloten op maandag, 1/01, 1/05, 1/11, 11/11 en 25/12.
Toegangsprijzen (inbegrepen in het toegangsticket van de vaste verzamelingen)
€ 5 / € 4 / € 1,50 (schoolgroepen)

  • pisa, J. Chereau, 18de eeuw
  • Bonaparte ontsnapt aan een bomaanslag, Basset, na 1800
  • Madrid, Tweede helft 18de eeuw
Portrait de VandenHende
Van den Hende"