De Belgische Oostkantons, Ideaal voor een weekend uitstap.

écrit par VandenHende
le 13/08/2009
Kasteel Raeren

De Belgische Oostkantons, Ideaal voor een weekend uitstap.

Deze regio van België gelegen ten oosten van de provincie Luik, met negen gemeenten, wordt de Duitstalige gemeenschap genoemd. Doorsneden door het plateau van de Hoge Venen is het een land van heiden, meren, moerassen, romantische kastelen, carnavals, en ideaal voor natuurwandelingen(www.eastbelgium.com).

Eupen. Eupen is de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap. Het is gelegen aan de Vesder en de Hill aan de rand van het land van Herve. De stad dateert uit de 18e eeuw. Toen werden de mooie huizen en de kerk van St. Nicolas, met haar bolvormige groene torens, gebouwd door rijke wolhandelaars uit de streek van Gent die aangetrokken werden door de Vesder. De stad bestaat uit een boven- en benedenstad. Deze laatste is het meer industriële deel met de imponerende “Câbleries” die zich uitstrekken langs de boorden van de Vesder.

Raeren. Het kasteel herbergt het Museum van de Keramiek (www.toepfereimuseum.org). Vanaf de vijftiende eeuw verwierf Raeren een reputatie over heel Europa voor zijn aardewerk. Eeuwenlang was het aardewerk van Raeren even bekend als dit van Delft.

Malmedy. De stad Malmedy is het meest gekend voor zijn carnaval (de Cwarmé). Het is ook een goed uitgangspunt voor wandelingen in de Hoge Venen. Ze ligt op de rivier de Warche, en is een pittoreske locatie, gelegen op 340 m hoogte in het midden van een bassin, omgeven door steile, bosrijke heuvels. Malmedy was een deel van het Duitse Rijk tot het einde van wereldoorlog 1, toen het door het Verdrag van Versailles werd ingelijfd bij het grondgebied van België. Hetzelfde lot werd beschoren voor Eupen en St. Vith. De kathedraal “Saint-Pierre- Paul-et-Quirin” is opgetrokken in typische regionale steen. De schatten van de kathedraal zijn gehuisvest in het voormalige Benedictijner klooster. Een kleine maar mooie tentoonstelling van meesterwerken die deel uitmaken van het religieuze erfgoed.
Het kasteel Rheinhardstein domineert de “Gorges de la Warche”. Het is gebouwd op een rotspiek tussen de verschillende watervallen. Deze 'burcht' werd herbouwd in 1960 naar gravures uit de 17de eeuw die haar voorstellen in haar pracht uit deze tijd. Het was toen eigendom van de Metternich dynastie. (www.reinhardstein.be).

De Hoge Venen. Tussen Eupen en Malmedy ligt het plateau van de Hoge Venen, gegeseld door de wind, nostalgisch en verlaten, waar je tot in het oneindige de turfputten, de velden met Molinia en de berken bosjes aantreft. Bijna onbevolkt vandaag, genoot deze regio eertijds een aanzienlijke bevolking.

Voor uw overnachting en gastronomische geneugden: Het Hotel des Bains in Robertville biedt, naast een prachtig uitzicht op het meer, gezellige kamers en een uitstekende keuken op basis van lokale producten. U kunt er genieten van zijn zwembad en/of sauna (www.hoteldesbains.be). Robertville maakt deel uit van het Natuurpark van de Hoge Venen-Eifel (Deutsch-Belgisch-Naturpark). De stad is bekend om zijn dam. Het meer, omringd door bossen biedt tal van sportfaciliteiten, zowel in de zomer als in de winter. Delcoeur (www.delcoeur.be), biedt een van de beste tafels in Eupen. Uitstekende keuken, warm decor, en een persoonlijke verwelkoming door de eigenaar. Distilleerderij Radermacher in Raeren (www.rader.be), biedt “eau de vie” van graan, fruit of ook het bijzonder Rader-bier. Een niet te missen rendez-vous (Tekst door Stephane Dessart).

  • Kasteel Raeren
  • Likeur stokerij Radermacher
  • Eupen
  • Eupen
  • Hoge Venen
  • Meer van Robertville
  • Malmedy
  • Malmedy
  • Kasteel Reinhardstein
  • Kasteel Reinhardstein
Portrait de VandenHende
Van den Hende"